Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.02.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Favorit Fijon u škripcu

"Fijone, otkači", naslov je na prvoj strani francuskog dnevnika "Liberasion" preko slike Fransoa Fijona, kandidata desnog centra na predstojećim predsedničkim izborima i dojučerašnjeg favorita.

Reuters
Biti ili ne biti: Fijon na mukama

Kola su mu krenula nizbrdo kada je otkriveno da je država plaćala njegovu ženu za posao koji nikada nije radila. "Penelopagejt", kako je po imenu Fijonove supruge nazvana afera, danima potresa francusku javnost.

Štedi na drugima

Satirični nedeljnik "Kanar anšene" (Okovani patak) objavio je da je gospođa Fijon (inače Škotlanđanka) godinama bila zaposlena kao sekretarica svog supruga dok je on bio poslanik u francuskoj skupštini, sa platom od 5.000 evra bruto, a da pri tome zapravo nikada nije radila. Usledilo je otkriće da je Fijon zapošljavao i svoju decu u vreme kada još nisu postali advokati, takođe sa velikim platama. Kada se svedu računi, država je njegovim ukućanima isplatila ukupno oko milion evra.

Pri tome, Fijon je kao predsednički kandidat objavio program drastične štednje u kome se država optužuje za rasipništvo, pa savetuje "kresanje" rashoda za prosvetu, zdravstvo, socijalna davanja...

Od saučesnika postala žrtva

Francuski zakon dozvoljava poslaniku da zaposli kao sekretare članove uže porodice i za to raspolaže budžetom od 10.000 evra mesečno. Za sada se zna da je njegova supruga rekla da se "ne seća da je potpisala bilo kakav ugovor" i priznaje da nikada nije radila za svog muža, da je ostala u kući da podiže četvoro dece i sa izvesnim žaljenjem navela kako bi "sigurno našla posao" da nije došlo i četvrto dete.

Na osnovu svega, videlo se da je ova žena posvećena porodici, pored svih diploma koje je stekla, ipak žrtvovala svoju karijeru zbog porodice.

"Mond" se pita: da li je Penelope Fijon uopšte znala da je njen muž predstavlja kao zaposlenu i da na ime njenog fiktivnog rada novac dolazi na račun. Najednom je od saučesnika postala žrtva, pa su žene počele da joj iskazuju podršku. Ona sada uporno ćuti.

Desnica u panici

Fransoa Fijon pao je na treće mesto i sada se ispred njega, po podršci birača, nalaze krajnje desna Marin Lepen (Nacionalni front) i Emanuel Makron sa levog centra. Republikanska desnica je u panici, podeljena je jer valja u poslednji čas izvaditi iz šešira drugog kandidata. Bivši premijer i ministar Alen Žipe, posle poraza na unutarpartijskim izborima, "neće ni da čuje" za to da bude leteća izmena. A Fijon, uprkos aferi, ne odustaje od svoje kandidature.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 20:58
Fijon je rekao da je plata koju je primala njegova supruga Penelopa bila potpuno opravdana, da je radila na tom mestu 15 godina i dobijala mesečno neto platu od 3.677 evra, što je potpuno opravdani iznos plate za nekog ko je diplomirao pravo i književnost. On je rekao da nije delovao ilegalno, da nema bilo šta da sakrije i da će objaviti svoju imovinu preko interneta.
Nedelja 12.02.2017. 20:58
Fijon je smatran vodećim kandidatom za predsedničke izbore koji se održavaju u dva kruga u aprilu i maju. Međutim, njegova popularnost je pala poslednje dve nedelje posle otkrića satiričnog lista Kanar Anšene prema kojima je njegova supruga plaćena 830.000 evra tokom 15 godina za posao koji je fiktivno obavljala.
Nedelja 12.02.2017. 20:59
Parisko tužilaštvo je u četvrtak istragu proširilo i na Fijonovog sina i ćerku. Neki u njegovoj stranci Republikanci smatraju da bi trebalo da se povuče. Nedavne ankete ukazuju da bi mogao da bude eliminisan u prvom krugu predsedničkih izbora u aprilu, i time bi otvorio put za drugi krug između Emanuela Makrona - sa političkog centra i desničarke Marin le Pen. Međutim, Fijon je rekao da ne odustaje od trke i branio svoj do sada stečeni ugled. "Svakako nisam savršen, ali iza sebe imam politički život koji govori za mene", rekao je Fijon.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online