Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Zbogom romingu!

EU je postigla preliminarni sporazum o ograničavanju cena koje operatori plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu.

Tanjug/AP
Sa mobilnim u svet: Lakše ćaskanje bez rominga

Time je otvoren put za ukidanje rominga od juna, saopštila je Evropska komisija.
Ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno.

Cene padaju

Evropska komisija punu deceniju radi na smanjenju i eventualnom ukidanju naknada za korišćenje mobilnih telefona u inostranstvu. Od 2007. su cene rominga u EU smanjene za više od 90 odsto, a poslednji put u aprilu 2016. godine.

Poziv 3,2 centa po minutu

Do sada su građani EU papreno plaćali korišćenje rominga kada posećuju ili rade u drugoj članici EU, na šta se već dugo gleda kao na otežavajuću okolnost za stvaranje zajedničkog tržišta. Velikoprodajna cena za prenos podataka (s obzirom na sve veće korišćenje interneta preko mobilnih telefona), ograničena je na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017, a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra 2022. godine, objavila je EK.

Istovremeno će velikoprodajna cena poziva biti smanjena sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS poruka biti prepolovljena, na jedan evrocent.
"Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu", navela je Evropska komisija.

Ko će sve ovo platiti?

"Doviđenja romingu", napisala je na Tviteru finska evroposlanica Mijapetra Kumpul-Natri koja je bila izvestilac za zakon u Evropskom parlamentu.

Sporazum bi trebalo da odobre Evropski parlament i članice Unije, ali se već smatra za prvi uspeh predsedavanja Malte EU. I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće pozdravljaju sporazum, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Stvar komplikuju velike razlike u "domaćim" cenama i navike građana EU kada je reč o korišćenju mobilnih telefona.

Tako zemlje istočne Evrope, čiji građani uživaju u nižim cenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje velikoprodajnih cena jer će tako izbeći povećanje cena na svom tržištu.
Istovremeno zemlje koje su magnet za turiste sa juga Evrope brinu da će njihovi operatori morati da podignu cene u domaćem saobraćaju, kako bi nadoknadili troškove telefoniranja stranih turista.

Kao kod kuće

Nemački provajderi (Telefonika, Telekom, Vodafon), dakle, neće više smeti da ispostavljaju dodatne takse za telefoniranje u inostranstvu unutar EU. Što znači da ko ode na odmor u Italiju ili Španiju i zove rođake kod kuće ili šalje poruke, plaća istu cenu za telefoniranje, SMS i surfovanje kao kod kuće u Nemačkoj. Dolazni pozivi, koji su takođe koštali, ubuduće će biti gratis.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online