Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.01.2017.
18:01
S. J. - Vesti A

Uhapšeni napadači su lokalni studenti

Dve osobe koje su privedene pod sumnjom da su bile umešane u teroristički napad na Islamski kulturni centar u gradu Kvebeku u Kanadi, studenti su lokalnog univerziteta, preneli su lokalni mediji.

Tanjug/AP
Policija oko džamije: Terorizam u useljeničkoj zemlji

Prema listu "Solej", jedan od privedenih je rođen u Kanadi, dok je drugi arapskog porekla. Policija je odmah krenula u pretres stanova u kojima su osumnjičeni živeli.

Terorizam

U nedelju uveče po lokalnom vremenu, grupa naoružanih osoba upala je u Islamski kulturni centar, odnosno džamiju u frankofonskom Kvebeku uz povike "Alahu ekber" i ubila šest osoba uz ranjavanje još osam ljudi.

Snage bezbednosti privele su dve osobe osumnjičene za ovaj teroristički napad koji se dogodio uvreme večernje molitve.

Portparolka policije je izjavila kako "ništa ne ukazuje da ima još osumnjičenih". Policija tretira napad na muslimane u Kvebeku kao teroristički, dodala je ona.

"Osuđujemo ovaj teroristički napad na muslimane. Kanadski muslimani su važan deo našeg nacionalnog bića", izjavio je kanadski premijer Džastin Trido. On je, kritikujući uredbu američkog predsednika Trampa o zabrani doseljavanja muslimana, najavio da su u Kanadu izbeglice i dalje - dobrodošle.

Evropa osuđuje

Francuski predsednik Fransoa Oland najooštrije je osudio, kako je rekao, "gnusni napad", ocenjujući da su meta terorista bili "duh mira i otvorenost naroda Kvebeka".

Evropski lideri osudili su napad na centar u Kvebeku i izrazili solidarnost sa kanadskim narodom i porodicama žrtava. "Evropska unija je sa Kanadom i Kanađanima u ovom tužnom danu", poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini na svom nalogu na Tviteru. Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc naveo je da "oštro osuđuje" pucnjavu u Islamskom kulturnom centru.

Ipak trojica?

Zvaničnik iz centra u Kvebeku Muhamed Jangui je naveo da vatra nije otvorena unutar džamije. Međutim, prema izjavi jednog očevica, tri naoružana napadača otvorila su vatru na oko 50 ljudi koji su se u tom času molili u džamiji.

"Moje misli su sa porodicama i prijateljima žrtava", istakao je Kurc na svom nalogu na Tviteru.
U prvim analizama ovog zločina napominje se da ovo nije bio prvi napad u Kvebeku jer su lane nepoznate osobe istakle svinjsku glavu na ulazu u tamošnju džamiju. Druge muslimanske bogomolje su širom Kanade bile obeležavane rasističkim grafitima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online