Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.01.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti A

Spasli bebu iz ruševina

Porodica Horvat, iz Beča, preživela je eksploziju prošlog četvrtka i s bebom od 13 dana našla se ispod ruševina svog stana u 17. bečkom okrugu.

pixabay.com
Pao zid, izleteli prozori i izbio požar (Foto: Ilustracija)

Tog dana je čovek iz njihove zgrade odlučio da digne u vazduh svoj stan, pošto mu se najavio sudski izvršitelj kako bi ga prinudno iselio.

Komšija Horvatovih je odvrnuo gas i kada je bravar po nalogu sudskog izvršitelja obio vrata sevnule su varnice koje su izazvale eksploziju. Vlasnik stana je poginuo, a eksplozija je napravila veliku štetu i u susednom stanu u kojem živi porodica Horvat.

Krici u oblaku prašine

Josip Horvat priča za "Vesti" da je sa suprugom Irenom (27) i ćerkom Marijom, rođenom 13. januara ove godine, spavao u krevetu. Njegova tašta Ivana došla je u posetu zbog rođenja bebe i spavala je u susednoj sobi.

- Iz sna me je probudila eksplozija i prvo što sam ugledao kada sam otvorio oči bilo je da nema prozora. Onda sam osetio da nešto pada. Na mene, suprugu i usnulu bebu pao je zid koji je delio moj stan od komšijinog, a zatrpale su nas i rigips ploče s plafona - opisuje Josip trenutak koji će pamtiti čitavog života.

Puna bolnica povređenih

U bolnici su sa lomovima kostiju i povredama unutrašnjih organa završili bravar i sudski izvršitelj. Još petoro osoba zadobilo je lomove kostiju, a isto toliko prvu pomoć primilo je na licu mesta. Iz zgrade je iseljeno ukupno 14 stanara.

On je bio zatrpan i nije mogao da se pomeri. Čuo je Irenu kako viče i doziva dete i svoju majku.

- Moja tašta je uspela da dođe do nas, iako se i na nju sručio deo zida u sobi u kojoj je spavala. Skidala je s mene cigle i šut. Čim sam osetio da mogu da se pomerim video sam ćerkinu ručicu i Irenu koja je uspela da očisti od prašine usne i nos bebe. Isprva ćerka nije reagovala i nije otvarala oči, pa smo je u ogromnom strahu protresli i srećom dete je zaplakalo. Uspeli smo nekako da stignemo do izlaznih vrata s bebom - u jednom dahu nastavlja Josip, dugogodišnji član bečkog Jedinstva, najstarijeg našeg kluba u Austriji.

Najgorih pola sata života

Kad se vratio ugledao je razvaljene zidove, stan bez prozora i šuštanje za koje nije znao odakle dolazi. Tada je shvatio da se u zgradi dogodila eksplozija. Napolju su već bili policajci i kola Hitne pomoći i video je da iznose povređene ljude, među kojima je bilo i teško postradalih.

Izgorele uspomene

Beba i Irena su ostale u bolnici, a Josip se oko podneva vratio do stana da vidi da li može da uzme neke stvari. Međutim, vatrogasci i policajci mu nisu dozvolili da uđe u zgradu, jer je još bilo opasno.
- Nakon dva sata čekanja prišao mi je vatrogasac i rekao da je moj stan najviše uništen. Ništa nije ostalo, sve je izgorelo. U to sam se i sam uverio kada sam nešto kasnije uspeo da priđem - kaže Josip i dodaje da mu je najžalije to što je ostao bez fotografija i uspomena rođenja deteta, koje je donelo beskrajnu radost u njegov dom.

- Ubrzo su i za nas stigla kola i dovezla nas do bolnice gde nas je čekao ceo medicinski tim koji je odmah pregledao bebu. Za nas su to bili najtežih pola sata u životu, jer nismo znali da li je s bebom sve u redu. Ubrzo je izašao lekar sa osmehom na licu i rekao da ne brinemo i da je sve dobro - kaže Josip.

Doktor mu je rekao da postoji problem, a to je da je beba izgleda gladna.

- Kada smo čuli da je beba samo gladna, bili smo najsrećniji ljudi na svetu, uprkos svemu što nam se desilo - ne napušta radost Josipa.

Obezbeđen smeštaj

Vlasti 17. okruga i predsednica Ilze Pfefer su razgovarali s Josipom i obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu. Međutim, Josip procenjuje da će renoviranje stana sigurno potrajati nekoliko meseci.
- Najvažnije je da je beba dobro - optimista je Josip, koji je zahvaljujući gradskim vlastima Beča s porodicom smešten u malom stanu u sastavu Kliničko-bolničkog centra AKH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online