Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.01.2017.
19:48
Tanjug, Vestionline A

Evropol upozorava: Napad nikad ozbiljnija pretnja!

Evropa se suočava s najozbiljnijom terorističkom pretnjom u proteklih više od 10 godina, upozorila je Evropska policijska služba (Evropol).

Reuters
Islamska država - pretnja Evropi

Evropol ističe da je, kao odgovor na tu pretnju, razmena podataka o antiterorizmu među zemljama članicama EU krajem 2016. bila najveća do sada.

Napadi na redakciju francuskog satiričnog časopisa "Šarli ebdo" u januaru 2015. označili su prelazak na širu strategiju džihadističkog terorizma, posebno takozvane Islamske države, s ciljem zastrašivanja zapadnih zemalja uzastopnim terorističkim napadima širom Evrope, navodi se u saopštenju Evropola. 

Evropska policijska služba ističe da i potencijalni porast broja povratnika iz konfliktnih zona iziskuje budnost svih umešanih aktera. 

"Otvaranje Evropskog antiterorističkog centra (ECTC) januara 2016. bio je odgovor EU na novu pretnju, a njegovo uspostavljanje uključujući Jedinicu za internet nagledanje (IRU), kao nove sposobnosti da se odgovori na nivoe onlajn terorističke propagande bez presedana, značajna je prekretnica za bezbednosnu strukuturu EU", ističe Evropol. 

Kako ukazuje, prvi put u EU postignut je konsenzus, u kontekstu antiterorističke politike, da je potreban kamen temeljac za saradnju na nivou EU kako bi se podržali nacionalni antiteroristički napori. 

Evropska policija služba naglašava da je razmena informacija o antiterorizmu, širom evropskih zemalja kao i posredstvom i sa Evropolom, krajem 2016. bila na najvećem nivou do sada. 

"Evropol je, na primer, imao najmanje 10 puta više informacija o osobama u svojoj bazi podataka, u poređenju sa januarom 2015. kada je izveden napada na 'Šarli ebdo'", stoji u saopštenju. 

ECTC, kako objašnjava Evropol, predstavlja centar za razmenu informacija, sprovođenje analiza i koordinisanje operativne podrške, a koriste ga države članice EU i relevantne treće strane, što pokazuje značajan porast poverenja i svesti nacionalnih antiterorističkih vlasti u vezi sa podrškom Evropola. 

- Otvaranje Evropolovog ECTC-a bila ja važna prekretnica u borbi protiv terorizma. Posle godinu dana, možemo videti da države članice EU koriste usluge ECTC-a i uočavamo značajan porast razmene informacija - rekao je direktor Evropola Rob Vejnrajt. 

On, međutim, napominje da su napadi u poslednjih par meseci pokazali da razmena informacija i saradnja moraju da se još više povećaju. 

- Zajedno s partnerima, Evropol već preduzima mere kako bi pojačao operativnu saradnju i prevenciju radikalizacije - istakao je Vejnrajt. 

Zadovoljstvo zbog formiranja ECTC-a izrazio je i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, koji takođe primećuje da postoji više poverenja, razmene i saradnje među državama članicama. 

Komesar za bezbednost Unije Džulijan King rekao je da će prevashodni prioritet u borbi protiv terorizma u 2017. godini biti unapređenje razmene podataka i korišćenja baza podataka. 

U saopštenju se navodi i da je Evropol podržao 127 antiterorističkih operacija u 2016. godini, uključujući nedavni napad u Berlinu, što je za skoro 50 odsto više nego 2015. godine, kada je sproveo 86 istraga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2017. 19:52
Izrael i Amerika im najveći neprijatelji, a oni napadaju u Evripi.. šta nam to govori...
Nedelja 05.02.2017. 19:52
Evropa samo treba da primeni Trampov recept po pitanju muslimana i problem rešen.
Nedelja 05.02.2017. 19:53
Nije dovoljno samo razmenjivati podatke i pratiti povratnike iz Sirije, već treba i izmeniti zakone da se može nešto preduzeti pre nego što oni pob-iju ljude. Kako se neko može vratiti iz Sirije i slobodno šetati samo zato što u zemljama EU nije ništa učinio, a zna se da se borio na strani islamista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online