Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.01.2017.
19:11
Sputniknews, Vestionline A

Ukrajini zastarelo oružje NATO-a kao poklon za članstvo?

Ukrajina nije vredna nekakvih sumanutih planova koji bi doveli do otvorenog vojnog sukoba Zapada sa Moskvom, smatra profesor Instituta međunarodnih i društvenih odnosa u Pragu Oskar Krejči.

Reuters
NATO sprema oružje

Delegacija NATO-a trenutno se nalazi u Kijevu, a u razgovoru za Sputnjik češki politikolog objašnjava da li to sad znači da je Ukrajina na korak bliže stupanju u Severnoatlantsku alijansu.

Krejči kaže da je neophodno naći političko rešenje za ovo pitanje i dodaje:

- Ne verujem da će Tramp i njegova ekipa započeti proces prijema Ukrajine u NATO. Druga je stvar kakvi će dalji koraci biti preduzimani, konkretno po pitanju trgovine. Naime, i Amerikanci i čitav niz drugih članica NATO-a imaju zalihe oružja koje je zastarelo i kojeg bi se rado otarasili. U tom smislu bi dobro došla nova članica, na primer Ukrajina, gde bi sve to oružje moglo da se "isporuči", čak možda preko posrednika. U svakom slučaju, bilo kakva odluka u vezi sa realizacijom pristupanja Ukrajine NATO-u, obavezno bi sa sobom donela pogoršavanje bezbednosnih prilika u Evropi i direktno bi ugrozila uspostavljanje trajnog mira u Donbasu.

NATO je relikt Hladnog rata

Na pitanje kako komentariše medijske napise da NATO zapravo nema nameru da se širi i prima Ukrajinu u svoje redove, Krejči podseća da je novi predsednik SAD već označio prioritete spoljne politike tokom svog govora na inauguraciji.

- To će najpre biti borba protiv terorizma, protiv ID a za to će Americi biti potreban moćan saveznik, odnosno Rusija. Teško da će Tramp sad poželeti da pokvari odnose sa Moskvom, do čega bi svakako došlo ukoliko bi se sa Kijevom zaista započeo proces pristupanja. Mislim da Kijev ne bi trebalo da očekuje od SAD političko rešenje tog pitanja u narednih pet do 10 godina. U svakom slučaju NATO jeste relikt Hladnog rata, a Evropa bi morala da se oslanja na globalnu bezbednosnu arhitekturu. Ulazak Ukrajine u NATO bi bio samo korak nazad i opasan teret za sistem evropske bezbednosti - smatra Krejči.

Neka mi Ukrajina oprosti

Vrhovna rada Ukrajine je ovih dana izglasala zakon kojim se dopušta ulazak stranih vojnih snaga na teritoriju Ukrjaine, kako bi mogle da budu održane mnogonacionalne vojne vežbe NATO-a tokom 2017. godine. Poslanik frakcije Narodni front je čak pominjao ukrajinske tenkove na Crvenom trgu u Moskvi.

- Među ukrajinskim poslanicima ima mnogo ekstremista, pravih fanatika. Davati takve izjave, pa to je direktna provokacija i ozbiljna greška. Zar iko u Kijevu zaista smatra da je Zapad spreman da podrži realizaciju sumanutih planova i otvoreni vojni sukob sa Moskvom? Neka mi Ukrajina oprosti, ali ona zaista nije vredna toga - zaključuje češki politikolog.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2017. 21:51
Nemojte podcenjivati ni zastarelo oruzje,nije fer,je svako oruzje koje je u funkciji,ono ubija..... s druge strane,Ukrajima ima potencijal,i masine,kojima moze da pravi duplo bolje naoruzanje od vecine nauruzanja koje NATO koristi,ali je njihovim "prijateljima" iz EU cilj da uniste svaki potencijal Ukrajine,i da im prodaju koske,koje ce Ukrajinci da glodju........... s trece strane,Lazanski je lepo rekao,ako Ukrajina i udje u nato,u ovi9m granicama nece uci,koje danas ima,to znaju i Ukrajinci,pa bi trebalo da budu oprezni sto se i toga tice,valjda ce shvatiti i u Kijevu,ali sumnjam da hoce,da im se vise isplati da ostanu van NATO-a,kazem sumnjam,jer veliko je zlo na vlasti u Ukrajini,i veliko ZLO ih podrzava,a od takve strukture ljudi na vlasti tamo,ne moze se ocekivati nista humano,racionalno,ljucki,vec naprotiv.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online