Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Šta ako ubiju Trampa?

Televizija CNN je prikazala reportažu o nasleđu predsedničkih ovlašćenja u slučaju ubistva Donalda Trampa za vreme inauguracije. Reporter Brajan Tod razmotrio je scenario atentata ne samo na izabranog predsednika, već i na potpredsednika i vodeća lica Kongresa.

Tanjug/AP
Donald Tramp polaže zakletvu

Prema Ustavu SAD, navodi CNN, ako su predsednik i potpredsednik ubijeni ili nesposobni da izvršavaju svoju dužnost, zamenjuju ih predsednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim sledi privremeni predsednik Senata. Ako se i njima nešto desi, obaveze predsednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog sekretara, pa naniže.

Ova reportaža nije nezanimljiva, ali je trenutak u kojem je objavljuje CNN (koji je od prvog dana u ratu s Trampom) u najmanju ruku neukusan.

Za slučaj i uopšte katastrofalne događaje u SAD biraju se takozvani dežurni naslednik - kao po pravilu, to je jedan od ministara. On ne prisustvuje inauguraciji i nalazi se pod obezbeđenjem u udaljenim mestima, njegovo ime se ne objavljuje, mada se brzo utvrdi ko iz predsednikovog tima nije prisutan na svečanosti.

Međutim, da se nešto desilo Trampu i državnom vrhu juče, Senat je morao da ima spreman predlog dežurnog vršioca dužnosti. Pošto Senat nije odabrao nikoga iz Trampovog tima, to će biti neko od ministara iz vlade Baraka Obame.

- Na inauguraciji postoje dve linije nasledstva, jedna je administracija Baraka Obame koja se još uvek nalazi u vlasti, a druga se još uvek nije pojavila, dok Donald Tramp ne preuzme dužnost i Senat ga ne odobri - izjavio je u komentaru televiziji politikolog Džon Fortje.

Ali, komandni lanac kao da nije brinuo Trampa koji je želeo da od inauguracije napravi svoj spektakl, nalik ruskoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi. Naime, kontroverzni Tramp je imao posebne zahteve od Pentagona, ali mu sve nije prošlo po planu. On je želeo tenkovsku paradu, rakete na nosačima, vojne avione koji nadleću Vašington.

- Zapravo ćemo pokazati svoju vojsku - bio je samouveren Tramp.

Ali, onda je usledio hladan tuš iz Pentagona. Iako su spremni za saradnju na organizaciji inauguracije, ovu ideju su odbili jer su zaključili kako bi masivni tenkovi oštetili ulice, dok su neki bili zabrinuti kako bi izgledala parada prepuna tenkova i bacača raketa u centru Vašingtona. Pentagon ipak nije odbio sve Trampove ideje, te je dobio pet preleta grupa od četiri vojna aviona za inauguracionu paradu, po jedan od svake grane vojske.

Tilerson nije potvrđen

Za Trampa je poseban problem i što je postao predsednik a da mu je najvažniji ministar nije potvrđen u Senatu! Naime, senatori još nisu dali zeleno svetlo Reksu Tilersonu da preuzme američku diplomatiju. To je velika bruka za administraciju i slična stvar se nije dogodila decenijama, a tim pre što je reč o čoveku koji je četvrti u nizu prenosa vlasti. Veruje se da će Senat potvrditi imenovanje Tilersona, ali tek pošto dobije izvesna pojašnjenja i garancije od budućeg šefa diplomatije. U međuvremenu, diplomatiju će voditi zamenik državnog sekretara za politička pitanja Tom Šenon, iz Obamine administracije.

Mršav koncert anonimusa

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je u četvrtak Amerikancima da će 'ujediniti naciju', te najavio promene kakve Amerika nije videla decenijama. Na koncertu koji je organizovan na Kapitol hilu, Tramp je rekao:

- Ujedinićemo našu zemlju. Učinićemo stvari koje za našu zemlju nisu rađene mnogo, mnogo decenija, to vam obećavam - rekao je Tramp obrativši se hiljadama pristalica na koncertu pred Linkolnovim mauzolejom.

Govorio je šest minuta, ponavljajući mnogo fraza iz kampanje. Ali, koncert je ocenjen veoma neuspešnim. Niko od istinskih zvezda nije hteo da peva Trampu, a na ulicama je bilo oko 40.000 ljudi ili tačno deset puta manje nego na inauguraciji Baraka Obame 2009. godine.

Na Obaminoj proslavi nastupili su Bijonse, Brus Springstin i U2. Na Trampovom koncertu nastupili su kantri pevači Tobi Kejt i Li Grenvud, rok bend 3 Dors Daun, zatim Piano Gajs, DJ Ravi Drum, te Frontmen of kantri. Pre dolaska na koncert Tramp je zajedno s budućim potpredsednikom Majkom Pensom i porodicom posetio groblje Arlington i položio venac na grob Neznanog junaka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2017. 18:47
Bas tako, ima da pockaju. Vidite da oni razmisljaju kako da pobiu sve dok ne dodje red na nekog vrsioca duznosti iz Klempave stranke. Nije vise vazno da li je to predsednik ili neko drugi, samo ako nije od klempave stranke.
Nedelja 22.01.2017. 22:59
Šta ako ub,iju Trampa?A šta ako malo izrešetaju CNN i zapuše im ta prljava pogana usta'
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online