Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.11.2009.
09:26
BBC A

Rusija nastavlja svemirsku trku

Posle zastoja dugog gotovo čitavu deceniju, Rusija će nastaviti rad na izgradnji Međunarodne svemirske stanice (MSS) lansiranjem novog modula sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Izgradnja Međunarodne svemirske stanice treba bi da bude završena 2011. godine
 

Lansiranje je predviđeno za utorak, a MIM-2 (Mini istraživački modul 2), je prvi od tri komponente koje će Rusi u narednim godinama lansirati u svemir i ugraditi u MSS. U godinama koje su bile za “baćuškama“, uglavnom zbog ekonomskih problema, udeo koji je Rusija imala u izgradnji MSS je stalno bio smanjivan, jer Rusi nisu mogli da ispune uslove dogovora sa ostalim zemljama koje učestvuju u izgradnji ove stanice. 

Ko gradi MSS i pošto?

Čak 16 zemalja širom sveta učestvuje u izgradnji Međunarodne svemirske stanice: Rusija, SAD, Kanada, Japan i Brazil, a kao članice Evropske svemirske agencije Belgija, Velika Britanija, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Švajcarska. Izgradnja MSS je počela 1998. i trebalo bi da traje do 2011, a procenjuje se da će ceo projekat koštati između 35 i 100 milijardi dolara.

Drugi modul, MIM-1, je trenutno u završnoj fazi izgradnje i u toku je njegova inspekcija u kompaniji “RKK Energija“, koja se nalazi u Koroljevu kraj Moskve. Sledećeg meseca MIM-1 bi trebalo da bude poslad u SAD, na Floridu. Odatle bi, iz Kejp Kanaverala, trebalo da bude lasiran u svemir narednog maja.

Iako i MIM-2 i MIM-1 nose u imenu reč “istraživački“, njihova funkcija je višestruka, a svakako najvažnija u narednim godinama biće uloga “hodnika“ za ulazak na Međunarodnu svemirsku stanicu. Naime, oba ova modula treba da omoguće da ruski svemirski brodovi “Sojuz“ i “Progres“ mogu da pristaju na MSS, pri čemu je neophodno da postoje četiri takva “pristaništa“, odnosno da u svakom trenutku na MSS mogu da pristanu četiri svemirska broda. 

Odlazi u penziju: Spejs šatl Diskaveri

Razlog za to je što je ove godine broj članova posade MSS uvećan sa tri na šest, a broj godišnjih letova “Sojuza“ do MSS dupliran sa dva na četiri. Najmanje dva “Sojuza“, koji imaju po tri sedišta, moraju u svakom trenutku da budu “usidrena“ na svemirskoj stanici, kako bi poslužili kao čamci za spasavanje u slučaju da stvari na MSS krenu po zlu i astronauti budu morali da napuste stanicu.

Uz to, predviđa se da bi američki spejs šatlovi mogli da budu “penzionisani“ najkasnije za godinu dana, a da će nove letelice “Orion“, koje prevoze ljude do MSS, biti operativne tek polovinom naredne decenije. To, u stvari, znači da će ruski “Sojuz“ do tada biti jedina letelica koja će moći da prevozi ljude do Međunarodne svemirske stanice i da ih vraća nazad.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 17:54
u mestu ili americki zajednicki program za osvajanje i prekrajanje sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online