Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
12:04 >> 13:04h
Tanjug A

Smrtna kazna zbog gledanja Mondijala

Na svim kontinentima ovih dana prate se prenosi fudbalskih utakmica iz Južne Afrike. Osim u afričkoj državi Somaliji. Tamo je gledanje utakmica opasno po život.

Deca gledaju, a tata čuva stražu

Radikalna islamistička milicija Šebab zabranjuje svaku vrstu zabave u Somaliji. Svetsko prvenstvo u fudbalu za mnoge Somalijce je samo pusti san. Islamisti su već ubili dva navijača koja su se "odvažila" da uključe televizor i pogledaju prenos susreta s juga Afrike.

"Svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoafričkoj Republici je istorijski događaj. Međutim, zbog islamističkih mera u zemlji, malo je onih koji mogu da gledaju utakmice", izjavio je za nemački državni radio "Dojče vele" Abdi Jarisov iz distrikta Vaber.

Javno gledanje utakmica i okupljanje ljubitelja fudbala je strogo zabranjeno. Ono malo stanovnika koji imaju satelitsku antenu ne želi da rizikuje i pozove prijatelje da gledaju utakmice. Ukoliko se i odluče na to, jedni gledaju u televizor - a drugi u vrata na kojima se svakog trenutka mogu pojaviti pripadnici Šebaba.

U ovu kategoriju stanovnika Somalije spada i Jarisoc, koji opisuje kakva je avantura gledanje fudbala u njegovoj domovini. "Ukoliko se ono malo mojih prijatelja, koje pozovem na gledanje utakmice, uživi i počne glasno da navija, počinju poteškoće. Ukoliko i gledamo utakmice, onda to radimo u potpunoj tišini i bez navijanja", kaže on.

Mogadiš, glavni grad Somalije, spada u red najopasnijih gradova na svetu. Somalija je jedina afrička zemlja kroz koju nije proputovao pehar koji će osvojiti svetski prvak na prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Somalijska reprezentacija nije nikada imala šansu da se u kvalifikacijama bori za učestvovanje na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Hip-hoper Knan, koji je pevao na koncertu uoči početka SP 2010, jedini je Somalijac koji na neki način učestvuje na ovom velikom sportskom događaju za celu Afriku.

Predstavnik Šebaba šeik Mohamed Ibrahim kaže, međutim, da fudbal nije ništa drugo nego gubljenje vremena: "Kad umrete, Alah će vas pitati gde ste proveli vreme? Onaj ko želi da se bavi sportom, može to samostalno da radi, no gledanje utakmica u islamu je zabranjeno. Taj sport će zaslepeti mlade generacije i sprečiti ih da čine dobra dela koja propisuje Alah", kaže on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online