Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.01.2017.
18:26
cnn.com A

Tramp odustao od svog glavnog obećanja?!

Prelazni tim novoizabranog američkog predsednika najavio je republikanskim liderima u Kongresu da Donald Tramp namerava da finansira zid na granici SAD i Meksika sredstvima iz budžeta već početkom aprila, tvrde republikanski zvaničnici američkog parlamenta.

Ovaj potez bi označio kršenje obećanja iz kampanje, tokom koje je Tramp više puta ponovio da će primorati Meksiko da plati izgradnju zida duž granice, iako je u oktobru prvi put nagovestio da će Meksiko morati da nadoknadi Americi troškove izgradnje.

Tramp je takvu odluku u petak na Tviteru obrazložio “brzinom”.

"Nepošteni mediji prećutkuju da će novac potrošen na izgradnju Velikog zida (zbog brzine) Meksiko kasnije vratiti", napisao je on.

Tokom kampanje, Tramp je svojim glasačima obećavao da će podići zid na meksičko-američkoj granici, ali ta ideja naišla je na oštre otpore. Ipak, ako se kritike stave na stranu, da li je takav zid uopšte moguće podići na preko 2.000 kilometara dugoj granici i kako bi izgledao?

Meksički arhitektonski studio "Estudio 3.14" dao je svoj predlog.

Predstavnik Njujorka u Kongresu Kris Kolins izjavio je u petak da će američki poreski obveznici dati sredstva unapred, ali da je siguran da Tramp može da izdejstvuje povraćaj novca od Meksika.

- Ako znate da je meksička ekonomija zavisna od američkih potrošača, Donald Tramp drži sve karte u svojim rukama - rekao je Kolins u emisiji “Nju dej” na kanalu Si-en-en.

Veliki novac, ali...

Trampov tim tvrdi da na osnovu zakona iz Bušove ere usvojenog 2006. imaju pravo da podignu zid, ali da im nedostaju sredstva za to, ističu zakonodavci. U privatnim razgovorima, prelazni tim je obavestio lidere Republikanske stranke da žele da finansiraju izgradnju sredstvima iz budžeta namenjenim u te svrhe, rekao je visoki zvaničnik te stranke.

- To nije urađeno u vreme Obamine administracije, pa bismo, prema tome, finansiranjem projekta odobrenog pre deset godina mogli da započnemo proces kojim bi Trampovo obećanje da će obezbediti granice bilo ispunjeno - izjavio je predstavnik republikanaca iz Indijane Luk Meser. On je priznao da je reč "o velikom novcu, ali je dodao da je to pitanje prioriteta".

Ukoliko Meksiko odbije da plati troškove izgradnje, republikanci bi mogli da povećaju zakonska sredstva za to za milijarde dolara, ali bi odgovarajući zakon morao da bude usvojen do 28. aprila. Međutim, ako to učine, moglo bi da dođe sukoba s demokratama u Senatu i samim tim blokade rada vlade.

Sam Tramp je procenio da će zid koštati osam milijardi dolara, mada neki analitičari veruju da će troškovi dostići čak deset milijardi dolara.

Mere koje je Tramp predložio da bi naterao Meksiko da plati izgradnju, obuhvataju i kontroverzne korake, od kojih bi većina teško mogla da pokrije troškove kompletne izgradnje. Kako se navodi na Trampovom sajtu, ti koraci bi, između ostalog, obuhvatali: delimičnu zaplenu novčanih pošiljki tako da doseljenici neće moći elektronskim putem da pošalju novac u domovinu ako ne dokažu da legalno borave i rade u zemlji, veće troškove izdavanja viza članovima upravnog odbora preduzeća i diplomatama iz Meksika, kao i kartica za prelazak granice, koje navodno koriste milioni Meksikanaca godišnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online