Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.01.2017.
18:01
Lj. I. - E. V. - Vesti A

Ubica stigao iz Kirgistana

Napadač koji je tokom dočeka Nove godine u noćnom klubu Reina u Istanbulu ubio 39 i ranio 69 ljudi identifikovan je kao Jahe Mašrapov, rođen 2. avgusta 1988. godine u Kirgistanu. Svetski mediji objavili su sliku prve strane njegovog kirgistanskog pasoša na kojoj se vidi fotografija Mašrapova u odelu i sa kravatom.

Reuters
Suze za preispitivanje: Turska postala zemlja terora

Italijanski "Korijere dela sera" navodi da se ne isključuje mogućnost da je Mašrapov prošao vojnu obuku islamista u Siriji, iako se njegovo ime nije nalazilo na spiskovima stranih boraca Islamske države, kao i da postoji bojazan da sada sprema bekstvo.

Supruga muškarca osumnjičenog za napad u Istanbulu kaže da nije znala da je on simpatizer Islamske države i da je za pucnjavu čula na televiziji. Britanski Mejl onlajn piše da je Mašrapov sa ženom i decom stigao 20. novembra iz Kirgistana u Istanbul, a da su zatim, preko Ankare, došli u grad Konja. Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 evra mesečno, a supruga je kazala da joj je muž rekao da u Konju putuju u potrazi za poslom. Iz Konje u Istanbul Jahe Mašrapov je, kako dalje javljaju mediji, doputovao 29. decembra. Bezbednosne službe Kirgistana su saopštile da su u kontaktu sa turskim vlastima i da proveravaju navode da je državljanin te zemlje učestvovao u napadu u noćnom klubu u Istanbulu. Istražitelji ocenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad na aerodromu u Istanbulu u junu kada je poginulo 47 ljudi.

Numan Kurtulmus, zamenik turskog premijera, istakao je da se nedeljni napad u Istanbulu razlikuje od ostalih napada u Turskoj i ustvrdio da mu je svrha da unese podele u turskom društvu. On je dodao da je posve jasno da je upad turske vojske u Siriju u avgustu razbesneo terorističke grupe i one koji iza njih stoje, ali je naglasio da će se vojna akcija nastaviti sve dok se ne ukloni svaka pretnja Turskoj.

Pozicija Turske oko rata u Siriji je šizofrena. Turska je povukla tigra islamizma za rep, a sad se zver okrenula protiv nje.

Predsednik Erdogan je vrlo dobro znao da je centar svetskih džihadista za pripremu odlaska u Siriju grad Gazijantep na granici sa Sirijom. I ne samo da nije ništa učinio da ih zaustavi, već je i aktivno pomagao ili dopustio drugima da pomažu u rušenju režima sirijskog predsednika Bašara Asada. A onda je Ankara okrenula priču i počela da se distancira od islamista, pošto je Rusija ušla u sukob na strani Asada. Islamisti su to videli kao izdaju Erdogana i krenula je serija terorističkih napada. Kad se tome doda i obračun Erdogana s Kurdima u Turskoj i Siriji, jasno je da su Turci sami sebi zabiberili.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2017. 00:44
Ovo prelazi u naviku tj. tradiciju : "uzajamno i obostrano Putin i Erdogan urucuju saucesce jedno drugom" na nivou nedelje . Na dobrom su puti da "Ritual" zazivi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online