Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.06.2010.
11:38
Tanjug A

Franko spremao spisak Jevreja za odstrel

Francisko Franko, bivši fašistički diktator Španije, dao je nacistima listu sa imenima svih Jevreja u svojoj zemlji kako bi bili locirani, deportovani i uništeni, svedoči dokument nađen nedavno u španskoj arhivi, prenosi španski list "El Pais."

Francisko Franko

Španski list navodi da je 1941. godine Španija pripremila listu svih 6.000 Jevreja na svojoj teritoriji i dala je arhitekti nacističkog konačnog rešenja Hajnrihu Himleru. U to vreme su Španija i Nemačka pregovarale o ulasku Španije u savez Sila osovine.

Posle pobede nad nacistima, španska vlada je pokušala da uništi sve dokaze o svojoj saradnji s Nemcima. Ta zemlja nikada nije ni potpisala pristup pomenutom savezu.

Nedavno nađeni dokument u arhivi grada Saragose na severoistoku Španije baca svetlo na ono što je Franko želeo da sakrije. Dokument koji je izdao Frankov šef bezbednosti Hoze Maria Finat i Eskricia de Romani svim provincijskim guvernerima datiran je 13. maja 1941.

Guvernerima je data instrukcija da pripreme listu s imenima svih Jevreja u svom okrugu i onima koji tamo žive i strancima, uz detalje "o ličnim i političkim sklonostima, načinu na koji se izdržavaju, trgovačkoj aktivnosti i nivou pretnji koju predstavljaju".

Sefardska porodica

Himler je, takođe, tražio listu Jevreja koji su primili hrišćanstvo i od guvernera je zahtevano da se posebno angažuju da pronađu sefardske Jevreje, potomke onih koji su proterivani 1492. godine, jer su bili u stanju da se sakriju među lokalnim stanovništvom, zahvaljujući sposobnoti da govore ladino, jevrejskim dijalektom, umnogome zasnovanom na španskom.


Franko, koji je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine, pokušao je da ubedi svoj narod da je zapravo nastojao da spasi Jevreje iz Španije. Međutim, istoričari navode da fašistička Španija nije ostala neutralna zbog ideološkog protivljenja da se pridruži Osovini, već zato što je španski građanski rat ostavio zemlju u lošoj ekonomskoj situaciji, prenose izraelski mediji.

Španske diplomate širom Evrope su, međutim, spasile hiljade Jevreja i to su radile uprkos ličnom riziku, protiveći se zvaničnoj politici Franka. Te diplomate su davale tranzitne vize jevrejskim izbeglicama, većinom poreklom iz Španije i pružile utočište mnogim Jevrejima u španskim konzulatima i ambasadama u Mađarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Bugarskoj i Rumuniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online