Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2016.
18:01
J. A. - Vesti A

Božanski glasovi u Crnom moru

Velika nesreća koja je zadesila Rusiju kada se u nedelju, nedugo posle poletanja, u Crno more srušio ruski avion Tu-154, ima i dodatnu tragičnu dimenziju - od 92 stradale osobe, 65 su članovi zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga - slavnog ansambla "Aleksandrov".

Reuters
Cenjen na svim meridijanima: Hor ansambla "Aleksandrov"

Na listi žrtava koju je rusko Ministarstvo odbrane objavilo, nalaze se imena 64 člana ansambla, kao i njegovog kompozitora Valerija Halilova. Oni su putovali u Siriju kako bi uveličali proslavu Nove godine i dočarali duh otadžbine ruskim trupama u toj ratom razorenoj bliskoistočnoj državi.

Molitva za pokoj duša

Protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, ne krije da još ne može da prihvati tragičnu istinu.
- Ansambl "Aleksandrov" je zaista na najlepši umetnički način uvek prenosio tradiciju ruske narodne muzike i umetnosti na ove prostore. Još ne možemo da se osvestimo kada je reč o ovoj vesti koja nas je zadesila. Kao što nam naši pravoslavni običaji nalažu, pomolili smo se za pokoj duša svih poginulih - izjavio je ruski sveštenik u Beogradu.

Tragična vest da je gotovo polovinu ansambla "Aleksandrov" zadesila smrt u talasima Crnog mora, dočekana je širom sveta sa žaljenjem i iskrenim saučešćem, pogotovo kod poštovalaca horske muzike, gde je ruski vojni ansambl bio u samom svetskom vrhu.

Svojim umetničkim angažmanom "Aleksandrov" je dao veliki doprinos negovanju autentične ruske tradicije i svetske kulturne baštine. Ansambl "Aleksandrov" sačinjavaju izuzetni umetnici-solisti, hor, orkestar i igrači i u svom sastavu je imao 146 članova.

U celom svetu ovaj ansambl stavljaju u rang sa ruskim brendovima poput Boljšoj teatra, Ermitaža, Tretjakovske galerije i Muzeja dijamanta moskovskog Kremlja. Hor peva na gotovo svim jezicima, uključujući i kineski, indijski, turski.

Čovek prosto zanemi

Kod ovakvih tragedija čovek prosto zanemi, s tugom kaže Vesna Šouc-Tričković, dirigentkinja i profesorka na FMU u Beogradu.
- Izražavam svoje duboko saučešće porodicama poginulih i celom ruskom narodu, jer ovo je ogroman gubitak ruskog naroda i ruske kulture. Ansambl "Aleksandrov" je vrhunski, svetski poznati vojni ansambl i negovao je, kao što svi znamo, autentičnu rusku tradicionalnu rodoljubivu i ljubavnu pesmu. Sigurna sam da će ostati nezaboravni njihovi spektakularni koncerti u našem gradu. Slava im - rekla je ugledna dirigentkinja.

Tragedija je naročito potresla Srbiju, jer je ansambl nekoliko puta nastupao pred našom publikom. Prethodni put bilo je to 2015. godine u Domu sindikata i to je bio njihov 11. koncert u srpskoj prestonici. Tada je publika uživala u pesmama poput "Oči čarne", "Kaćuša", "Kaljinka", a posebno iznenađenje je bila i numera "Tamo daleko".

Naročito su potreseni oni koji su imali čast, ne samo da slušaju moćne glasove članova hora, već i da sa njima sarađuju. Jedan od takvih je i slavni filmski režiser Emir Kusturica.
- Njihov nestanak sa svetskih scena biće nenadoknadiva šteta za našu dušu - emotivno je odreagovao Kusturica.

N. Đurović
Dirali su u dušu: Emir Kusturica

Prijateljstvo hora "Aleksandrov" i No smoking orcherstra Emira Kusturice započeto je 2012. u Kremlju, a hor je Kusturici uzvratio zajednički nastup u oktobru iste godine, u beogradskom Centru Sava. I kasnije su često zajedno nastupali.
- Ništa nije moglo da se meri s horom "Aleksandrov". Njihovo pevanje nas je udaralo do dna duše. Svirali smo ranije, i nikada ranije, ali ni kasnije nisam osetio neponovljivu snagu ljudskih glava čiji prapočetak je uvek bio ono Uraaa, koje smo slušali na Crvenom trgu. Svi smo lebdeli na tim visinama, najviše oni koji su shvatili da je to uzvik gostoprimstva ruskog naroda i želja da se kroz njihovo pojanje upozna širina te ruske duše, ali i ruske nostalgije - žali režiser.
Veliki bol za izgubljenim životima i umetnicima izrazila je i Ljudmila Gros-Popović, redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Kusturica: Uvek otmu suzu

"Aleksandrov" je bio hor koji je, kaže Kusturica, proizvodio uzbuđenje.
- Teško da se svaki put kada ih sluša čoveku ne otme suza. Svejedno da čitav hor peva ili solisti izvode kompoziciju. Bio je to vojni hor s kojim se ništa nije moglo meriti, jer vojna muzika nije proizvodila duboke ljudske emocije nego uzvišena osećanja. Oni su nam budili čitav spektar probuđenih emocija - potresen je slavni režiser.

- Ovo je veliki gubitak za Rusiju i čitav svet. Da li je moguće, u kratkom vremenskom periodu, opet napraviti ovakav ansambl kakav smo imali? To je bio ansambl koji mi je svojevremeno kao studentu bio uzor, a bio je i uzor mojim studentima ovde kada smo spremali jedan program posvećen 9. maju. Ovo je ogroman šok, bol i veliki gubitak, kao da se neko svetlo ugasilo - rekla je za Sputnjik Gros-Popovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online