Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.12.2016.
21:46
sputniknews.com, Vestionline A

Eksperti: Šta je mogući uzrok pada aviona Tu-154?

"Uzrok pada avion Tu-154, koji se nakon poletanja sa aerodroma u Sočiju srušio u Crno more i dalje je nepoznanica, a stručnjaci nagađaju s obzirom da se, kako kažu, radilo o prvoklasnoj posadi i pouzdanoj letelici", prenosi portal "Sputnjik".

Reuters
Još uvek se ne zna uzrok pada ruskog aviona Tu-154

Član Komisije predsednika Ruske Federacije za razvoj avijacije i počasni pilot Rusije Jurij Sitnik izjavio je za "Sputnjik" da je Tu-154 bio najpopularniji avion u Sovjetskom Savezu, kao i da je u pitanju veoma pouzdana letelica.

- Avionom je upravljao veoma iskusan pilot, kapetan prve klase, a to znači as. Zato pretpostavljam da se najverovatnije desilo nešto što je i za njegovo ogromno iskustvo bila nepoznanica - rekao je Sitnik. On ipak ne isključuje da je ljudski faktor mogući uzrok.

- S druge strane, ne sme se u potpunosti isključiti ljudski faktor, nešto je možda moglo da odvuče pažnju pilota, a to ćemo saznati tek posle nalaženja crne kutije - kaže Sitnik.

Kako je rekao, avion jeste star 33 godine, ali to ništa ne mora da znači, jer Ministarstvo odbrane ne koristi svoje avione tako često kao što je to slučaj u civilnoj avijaciji.

- Dešava se da leti samo jednom dnevno. Uz to, posada ovog aviona je bila prvoklasna, tako da pretpostavljam da su možda problem mogle biti ptice, možda oblačnost, ledena kora na površini aviona, sudar u vazduhu sa nekim telom ili objektom. Videćemo. Ipak, ne napušta me pomisao da je to možda bio i teroristički napad - zaključuje ovaj stručnjak.

Direktor kompanije "Alijansa vazduhoplovne tehnike Avintel" Viktor Prjadka izjavio je da avion Tu-154 ima napadni ugao od oko 16-17 stepeni, iz kojeg ne može da izađe, ako odmah nakon poletanja nastavi da energično postiže visinu. Stručnjak smatra da su piloti mogli da zaborave na to ili jednostavno nisu znali da postoji takav nedostatak.

- Mogle su upasti ptice u motor dok avion još nije postigao neophodnu visinu. Ali za razliku od savremenih letelica, Tu-154 ima tri motora i bar jedan je morao da ostane ispravan. Retko se dešava da sva tri otkažu. Sa jednim ispravnim motorom, iskusni piloti mogu da se spuste na neki od najbližih aerodroma. Ali ako je došlo do gubitka visine, onda je avio-nesreća neizbežna - smatra Prjadka.

On je napomenuo da je aerodrom u Sočiju prestižni međunarodni aerodrom na koji sleću i avioni koji prevoze članove vlade.

- Zato, nije isključeno da je avion upao u vazdušni vrtlog pri manevru postizanja visine. Trebalo bi još utvrditi šta se dogodilo sa auto-pilotom. Recimo da ako u avionu firme "Boing" tipa 737, pokazatelj brzine nije bio ispravan, to je dovodilo do pada aviona, jer je avion pri sletanju gubio visinu - rekao je Prjadka.

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je da je potraga za telima poginulih prekinuta i da će biti nastavljena u ponedeljak ujutro, kao i da je moguće da će ona trajati danima.

- Potraga za crnim kutijama aviona na dnu Crnog mora se vršiti specijalnom opremom i u toku priprema specijalne grupe ronilaca. Kutije nisu opremljene radio predajnicima, zbog čega će se potraga vršiti u zonama gde su pronađene olupine aviona - precizirao je ministar.

Neimenovani izvor iz vojnih krugova rekao je da tela poginulih mogu biti zaglavljena u olupini aviona, koja se trenutno nalazi na dubini od 60 metara.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online