Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.12.2016.
16:20
aljazeera.net, Vestionline A

Iran će praviti probleme Putinu u Siriji?

Kriza koja je nastala zbog evakuacije civila i terorista iz opkoljenih delova istočnog Alepa izbacila je na površinu neslaganja između Rusije i Irana nakon ponovne uspostave odnosa između Turske i Rusije, smatraju analitičari, prenosi "Al Džazira".

Reuters
Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Mohamed Džavad Zarif

Iako Iranci negiraju da ovakva neslaganja postoje, to baš i nije zvučalo uverljivo nakon što je Rusija zapretila da će odgovoriti na bilo kakvu upotrebu vatre tokom procesa evakuacije iz Alepa, pa čak ako do pucnjave dođe s položaja sirijskog režima ili njemu lojalnih milicija.

Neslaganja između Moskve i Teherana pojavila su se zbog saradnje između Rusije i Turske u vezi pokretanja pregovora između dve strane u sirijskoj krizi, što se, prema rečima analitičara međunarodnih odnosa Sergeja Strokana za ruski list "Komersant", suprotstavlja iranskim ciljevima u Siriji.

Strokan smatra da Iran svim sredstvima pokušava da ojača režim Bašara al Asada i da ostvari dodatne pobede u Alepu. Rusija se ne slaže s tim jer će to dovesti do eskalacije napetosti u odnosima između nje i arapskog sveta, s jedne strane, i između nje i Zapada, s druge strane.

Ovaj analitičar naglasio je da između Rusije i Irana postoji suštinsko neslaganje o budućnosti Sirije. Teheran nije zainteresovan za političko rešenje krize jer to dovodi u pitanje sudbinu Asada.

- Osim toga, oni na sukob u Siriji gledaju iz perspektive sukoba između šiita i sunita u arapskom svetu dok stanje u Halepu i proces evakuacije smatraju poravnanjem računa. Zato Iran igra negativnu ulogu u ovoj krizi i nastaviće da postavlja prepreke pred bilo kakve pokušaje za njeno rešavanje - smatra Strokan.

Ruski stručnjak Nikolaj Kožanov skrenuo je pažnju na drugu realnost, koja se tiče iranskog nastojanja da kroz vojnu intervenciju u Siriji zadrži pristup Libanu i pružanju podrške Hezbolahu. U tom bi se slučaju sirijska teritorija u budućnosti koristila kao platforma za obračunavanje sa Izraelom.

On smatra da Rusija to neće dozvoliti, pogotovo zato što je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom garantovao bezbednost Izraela.

Prema tome, svaki novi korak u pravcu suzbijanja krize izazivaće zabrinutost Irana, što će ga navoditi na tvrdoglavost, kao što se desilo prilikom evakuacije civila u Alepu.

Fjodor Lukjanov, predsednik ruskog nevladinog Veća za spoljnu i odbrambenu politiku, smatra da se neslaganje između Irana i Rusije ne može izbeći. Stav ove dve države prema krizi u Siriji uvek je bio drugačiji. Međutim, to neslaganje je samo taktičke prirode, ali ne i strateške, tako da neće biti prepreka za saradnju s obzirom na to da Iran, Rusija i Hezbolah obavljaju određene zadatke kako bi zaštitili sirijski režim i da je to njihov zajednički cilj.

Međutim, Strokan smatra da će ove dve strane, u svakom slučaju, nastojati da sačuvaju svoj obraz i izglade bilo kakve nesporazume, ali je ukazao na potrebu da Moskva objasni svojim partnerima Irancima da ona vodi glavnu riječ u Siriji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online