Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Putinova Rusija na putu uspona

Šta je zajednički sadržalac poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i sadašnjeg neprikosnovenog ruskog lidera predsednika Vladimira Putina?

Reuters
Vlada čvrstom rukom: Vladimir Putin

Odgovor na ovo pitanje nećete pronaći u jednoj knjizi, niti u jednoj sveobuhvatnoj analizi, ali do njega možete sami doći ukoliko pročitate ovih dana objavljenu knjigu Ljubinke Milinčić "Poslednji Romanovi - put patnje" i zbornik " Reči koje su promenile svet", koji sadrži četiri najznačajnija Putinova govora.

Rusi sada žive najbolje

Na pitanje kako objašnjava tako dugovečnu i stabilnu vladavinu Vladimira Putina, Ljubinka Milinčić, inače dugogodišnja dopisnica lista "Politika" iz Moskve, nudi jednostavan odgovor:
- Rusi nikada u svojoj istoriji nisu živeli bolje kao što žive sada, u vreme Putina.
Dodajmo da je i u vreme cara Nikolaja napravljen iskorak iz feudalno ustrojenog društva u postepenu modernizaciju, ali su zavisni seljaci - kmetovi i dalje bili u ponižavajućem, gotovo robovskom odnosu prema ruskoj vlasteli.

Ljubinka Milinčić, urednica srpske redakcije Sputnjik zajedničku promociju obe knjige, koja je nedavno održana u Beogradu, objedinila je konstatacijom da se radi o liderima posle kojih svet više nije bio isti.

U slučaju cara Nikolaja, njegov odlazak sa vlasti bio je i početak kraja četiri carstva u 20. veku - osim ruskog, rapale su se Austrougarska, Nemačka i Otomanska imperija, a surovo smaknuće carske porodice Romanovih utvrdiće boljševičku vlast i nastajanje prve komunističke zemlje na svetu - SSSR. Svet posle Oktobarske revolucije, zaista, više nikada nije bio isti.

Gotovo vek kasnije od vladavine poslednjeg Romanova, svetu se nametnula nova Rusija, predvođena Vladimirom Putinom. To je Rusija koja je svesna sopstvene veličine, država koja ponovo zauzima važnu poziciju u geostrateškoj podeli karata i to radi krajnje promišljeno i racionalno.

Zato će analitičar Dragomir Anđelković konstatovati da je razlika između poslednjeg cara i današnjeg predsednika Rusije u tome što Putinova Rusija neće doživeti "put patnje" kao pre jednog veka, već "put uspona".

Zbog čvrste ruke vladanja, Putina nazivaju i savremenim ruskim carem, a i po broju godina provedenih na vlasti nekadašnji kagebeovac se približava Nikolaju. Car je vladao 23 godine, a Putin 17 godina i, prema vlastitom obećanju, neće upravljati Rusijom posle 2024.

Četiri govora - četiri opomene

Četiri Putinova govora izvučena su kao prekretnica u savremenoj političkoj istoriji. Prvo onaj iz 2007. u Minhenu, kada je na međunarodnoj konferenciji o bezbednosnim pitanjima, okuražen činjenicom da je Rusija sve svoje dugove međunarodnim finansijskim institucijama izmirila, Putin poručio da unipolarni svet nije samo neprihvatljiv već i - nemoguć.

Tu je i njegov govor posle pripajanja Krima Rusiji, nabijen emocijama i sa uvažavanjem svih naroda koji žive na crnomorskom poluostrvu, kao i nastup na međunarodnom debatnom klubu u Valdaju, kada direktno proziva SAD i njihovu samoproklamovanu "izuzetnost" kojom su sebi dali za pravo da menjaju režime i vode ratove širom sveta. I na kraju, tu je i prošlogodišnji govor u UN, povodom sedam decenija postojanja svetske organizacije, kada je zapadne kolege sklone intervencionizmu, koji umesto deomokratije narodima donosi smrt, razaranja i bedu, upitao: "Da li makar sada shvatate šta ste napravili?".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online