Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
18:02
B. Božin - Vesti A

Zabranjen Božić u nemačkoj školi

Prva vest o ovom događaju bila je alarmantna jer je navodno turska uprava gimnazije Lisesi u Istanbulu zabranila nemačkom odseku pominjanje reči Božić u nastavi.

youtube.com/Rick Steves Europe
Božić u Gimnaziji Lisesi u Istanbulu je nepoželjan   (Foto: Ilustracija)

- Tursko rukovodstvo nam je saopštilo da odmah stupa na snagu odluka o zabrani pominjanja božićnih običaja i hrišćanskih praznika u nastavi, obrada tema u vezi s tim, kao i pevanje božićnih pesama, napisalo je rukovodstvo nemačkog dela škole u imejlu poslatom svim nastavnicima, koji je potom obelodanila agencija DPA, a preneli ostali mediji u zemlji.

Hor ćutao u konzulatu

Neposredno pred nastup prošlog utorka otkazano je i učešće hora ove škole na proslavi Božića u nemačkom generalnom konzulatu.

Nemački političari žestoko reagovali

Poslanica partije Levice Sevim Dagdelen (turskog prekla) rekla je za "Tagesšpigl" da vlada mora "odmah da pozove turskog ambasadora i pošalje protestnu notu Ankari", a portparol za obrazovanje stranke Zelenih Ozkan Mutlu (takođe turskog porekla) rekao je da je ukidanje svečanosti "šokantno, pa ako to ukidanje ostane, onda je pitanje da li Nemci koji plaćaju porez, treba da nastave s finansiranjem škole".
Generalni sekretar Hrišćanske socijalne unije Andreas Šojer ocenio je da je taj potez "novi dokaz da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ruši mostove sa Evropom. Božić je deo Nemačke i to se odnosi i na nemačke škole koje su van zemlje", rekao je on.

U školi Lisesi u Istanbulu (osnovanoj 1884. godine) inače radi 35 nemačkih nastavnika koje je poslala i plaća nemačka država i za čije finansiranje se godišnje odvajaju milioni evra. Ovu tradicionalnu, elitnu gimnaziju pohađaju isključivo turska deca, ali njene diplome su zvanično priznate i u Nemačkoj kao deo nemačkog školskog sistema. Osnova za to jeste sporazum dve zemlje po kome je Nemačka u Tursku poslala 80 profesora koji doduše imaju svoju upravu, koja je ipak potčinjena turskim školskim vlastima.

U Istanbulu postoji još jedna nemačka gimnazija, Aleman Lisesi koju, osim turske, pohađaju i deca stranaca, pre svega Nemaca.

Među nemačkim nastavnicima već duže vreme vlada uznemirenost, a kritičari prebacuju Erdoganovoj partiji AKP da tradicionalno sekularne škole, kao što je Lisesi gimnazija, sve više tera na islamsko-konzervativan kurs.

Berlin je ogorčen

Iz turskog ministarstva obrazovanja nisu želeli da komentarišu ovu zabranu, ali je juče nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo ogorčenje zbog odluke tursko - nemačke dvojezične škole u Istanbulu da se ukinu božićne svečanosti, iako u Turskoj odbacuju tu tvrdnju.

- Ne razumemo iznenađujuću odluku rukovodstva istanbulske škole. Veoma je loše što je dobra nemačko-turska tradicija međukulturalnih razmena u toj školi pred Božić suspendovana - navelo je ministarstvo u Berlinu.
To ministarstvo je navelo i da o tome trenutno razgovara sa turskim partnerima.

Kvare odnose

Posle skandala, uprava je odbacila navode o ukidanju božićnih svečanosti, optužujući nemačke medije da lažu jer su "nemački nastavnici otkazali koncert bez objašnjenja i da to nije odluka škole ili rukovodstva". Iz vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AKP) su takođe demantovali te navode i istakli da takvi "lažni izveštaji ne pomažu odnosima Turske i Nemačke".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online