Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.06.2010.
22:05
Vestionline A

Bobija Fišera vade iz groba zbog miliona?!

Telo Bobija Fišera, koji je umro pre dve godine, biće ekshumirano kako bi se proverilo da li je legendarni šahista otac devetogodišnje filipinske devojčice ili nije. To je kulminacija borbe za nasledstvo poznatog majstora ploče sa 64 polja, čoveka koji je šahom zgrnuo bogatstvo. Zaradio je više od dva miliona dolara.

Odrekavši se američkog državljanstva, taj genijalni ekscentrik poslednji deo života proveo je u Islandu, u kojem je i umro, zbog bubrega, 2008. godine, ne ostavivši iza sebe testament.

Život obeležen ekscesima i mržnjom

 

I sam život legende svetskog šaha obeležen je ekscesima i kontroverzama. Sedamdesetih godina prošlog veka postao je američki nacionalni junak kada je do nogu potukao Rusa Borisa Spaskog, ali američkog državljanstva se odrekao nakon što je u Crnoj Gori 1992. godine, suprotno američkom zakonu i rezolucijama UN-a, odigrao s njim revanš, što se kršilo sa sankcijama nametnutim tadašnjoj Jugoslaviji.

 

Njegova mržnja prema nekadašnjoj domovini bila je tolika da je nakon 11. septembra 2001. podržao Al Kaidu govoreći da "Ameriku treba zbrisati s lica zemlje".

Kao prvi pretendent na prilično velika za šahovske pojmove dva miliona dolara, pojavila se Majoko Vatai, predsednica Japanske šahovske federacije, tvrdeći da se za Fišera udala 2004. godine i da je taj brak držan u tajnosti. Nekoliko meseci potom u javnosti su se pojavili i Bobijevi nećaci Aleksandar i Nikolas Targ, koji su pred američkim sudovima podneli zahtev za učestvovanje u nasleđu nekadašnjeg šahovskog velemajstora.

Ipak pre nekoliko meseci pojavio se i treći zahtev privlačne Filipinke Marilin Jong, koja tvrdi da je s Fišerom niz godina održavala vezu i da nekadašnji šahovski as s njom ima dete, devetogodišnju devojčicu Jinki.

Kako prema islandskom zakonu trećina nasledstva pripada zakonitoj supruzi preminulog, a dve trećine se raspoređuju deci, islandski sud je naložio ekshumaciju Fišerovog tela da bi se novac preostao iza ekscentričnog velemajstora pravilno raspodelio. Tom odlukom zadovoljni su i Fišerovi prijatelji, koji su bili upoznati s njegovom porodičnom situacijom.

"Bobi bi se okretao u grobu kada njegovo nasledstvo ne bi bilo raspoređeno prema islandskom zakonu i kada bi devojčica ostala bez novaca. Svojim sam očima video koliko je Bobi volio Jinki i brinuo se za nju dok je bila mala, na Filipinima", kaže za "Daily Mail" Fišerov dugogodišnji prijatelj EugenTor.

Poslednje godine u samoći

 

Zanimljivo je da tokom svojih poslednjih godina života provedenih u Islandu, Bobi Fišer nije preterano kontaktirao ni sa jednim od pretendenata na nasleđe. Dobivši islandsko državljanstvo, velemajstor se potpuno povukao iz javnog života i preselio u dom svojih prijatelja Gardara Svensona i njegove supruge Kristin Porarinsdotir, koja ga je i negovala kada je teško oboleo.

 

Posebno blizak odnos razvio je s decom svojih udomitelja, koje je podučavao šahu i kombinatorici, a zabranio je da mu se na sahrani pojavi iko osim Gerarda i Majoko Vatai kao njegove službene supruge, s kojom se nije video nekoliko godina od odlaska na ostrvo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online