Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2016.
19:27
Vestionline A

Danci šalju tempiranu bombu, Evropa u opasnosti

Više od 60 odsto danskih svinja zaraženo je LA-MRSA bakterijom, ali se kupcima iz inostranstva ništa ne govori, prenose mediji.

pixabay.com
Danci kriju istinu

Svakog dana se 35.000 svinja preveze kamionima iz Danske u Nemačku i dalje prema ostatku Evrope. Više od dve trećine njih verovatno su prenosnici MRSA bakterije koja se povezuje sa stokom (LA-MRSA).

"Može preći na ljude koji rade sa stokom, ali i sa onima koji rukuju zaraženim mesom", piše danski istraživački novinar Kjeld Hansen za "EUobserver". 

Bolest je otporna na ljudsku medicinu, a mnogi mogu biti prenosioci bolesti a da se ne razbole. Bakterija uzrokuje infekcije, posebno kod već bolesnih ljudi. 

Danska svake godine izveze oko 13 miliona živih svinja, većinu u Nemačku i Poljsku. Danski izvoz čini 57% ukupnog izvoza u zemlje EU i zbog toga je glavni izvor širenja zaraze širom EU. 

pixabay.coglavni izvor širenja zaraze širom EU.

Kako je sve pošlo tako po zlu?

Još je gore to što Danska godišnje izveze 19.000 svinja za rasplod. 2015. godine sve zemlje EU osim Malte, Luksemburga, Kipra i Hrvatske su iz Danske uvozile svinje za rasplod. 

Najmanje 63% tih svinja zaraženo je sa LA-MRSA, ali budući da se ne proveravvaju pre izvoza i da farmeri nisu obavezni o tome da obaveste kupce, kupci ne znaju ništa o tome. 

Od otkrića LA-MRSA-e 2006. godine danska industrija svinja snažno se protivi pokušajima da se poboljša proizvodnja i umesto toga insistiraju na tajnosti. Kad su dva novinara 2012. godine zahtevala spisak zaraženih farmi, industrija je zahtev blokirala i tužila vlasti.

Izvoz bakterije

Danas se pretpostavlja da oko 12.000 Danaca prenosi bakteriju. Zna se za šest smrtnih slučajeva, možda ih je bilo i više pre početka praćenja 2011. godine. Uprkos tome izvoz svinja postaviće nove rekorde 2016. godine. 

Nova studija dokazala je da su 2 od 3 slučaja LA-MRSA-e u Norveškoj uzrokovana bakterijama iz Danske. Iako je Norveška zabranila uvoz svinja, bakteriju su doneli gostujući farmeri i veterinari iz Danske.

Rešenje je jednostavno

Vlasti i industrija svinja u Norveškoj su se ujedinili kako bi se borili protiv zaraze i ona je u Norveškoj gotovo iskorenjena. U međuvremenu, Danci tvrde da bi borba protiv bakterije naštetila profitu. Stoga Danci - a time i ostatak sveta - moraju da nauče da žive s bakterijom. 

Za osam godina Danska je došla od 0 inficiranih farmi, do gotovo 100% inficiranih. Ako se granice ne zatvore za zaražene svinje, pitanje je vremena dok ne bude zaražena cela EU. 

Rešenje je jasno: osigurajte da samo zdrave danske svinje prelaze vaše granice, pre nego što bude prekasno, zaključuje Hansen.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2016. 21:11
O ne opet, to ce da zavrsi kod nas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online