Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 18.12.2016.
19:31
Vestionline, Tanjug A

"SAD skroz pogrešno shvatile Sadama Huseina: Upozorio ih je, i bio u pravu!"

SAD su "sve pogrešno shvatile" kada su u pitanju Sadam Husein i Irak, tvrdi analitičar CIA Džon Nikson koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera.

Reuters
Bolje bi bilo da su ga Amerikanci poslušali: Sadam Husein

U tekstu povodom 10 godina od pogubljenja Huseina, Nikson, koji je vodio nekoliko razgovora sa njim, tvrdi da je Amerika načinila kritične greške u vezi sa svojom intervencijom u Iraku, i to na više načina, piše "Mejl on Sandej".

Nikson kaže da je posebno, potpuno pogrešno, bilo gledište CIA na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja.

Prema njegovim rečima, grešili su i u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem, ličnim navikama i Huseinovom direktnom umešanošću u upravljanje Irakom.

Nikson kritikuje i držanje tadašnjeg američkog predsednika Dzordža Buša, koji je u vezi sa Irakom "čuo samo ono što je želeo da čuje".

Tokom isleđivanja, Nikson je Huseina pitao da li je razmišljao o preventivnom napadu oružjem za masovno uništenje na američke baze u Saudijskoj Arabiji.

Odgovor je bio:

- Nikada nismo razmišljali o korišćenju takvog oružja. O tome se nije raspravljalo. Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Ko bi normalan to učinio? Ko bi koristio to oružje kada nije upotrebljeno protiv nas?.

Nikson priznaje da to nije bilo ono što je očekivao da će da čuje.

- Irak nije teroristička država. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom, niti oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva pretnja našim susedima. Ali, američki predsednik je rekao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali oružje za masovno uništenje - rekao je Husein.

On je, u stvari, kako prenosi analitičar CIA, verovao da bi napadi od 11. septembra 2001. mogli da približe Irak i SAD, jer bi Vašingtonu bila potrebna sekularna vlada u borbi protiv fundamentalizma.

Nikson kaže da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za odbranu zemlje.

Husein je rekao da će Amerikanci u Iraku doživeti neuspeh:

- Shvatićete da nije tako lako vladati Irakom - što je na kraju istorija i potvrdila, konstatuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2016. 22:58
SAD je pogrešila i pojeo vuk magarca,nikom ništa.Zašto SAD ne odgovara za zl,očin protiv čovečnosti.Priznamo posle deset godina grešku i onda još na osnovu toga izvodimo neku nebuloznu filozofiju.SAD su varvari današnjeg vremena i treba im suditi.
Utorak 20.12.2016. 22:23
Meni je prvenstveno neverovatno da se danas slobodno cuje jedan ovakav stav, koji jasno govori o kobnim "greskama" iz proslosti, dok se takve greske i dalje uveliko prave. Amerikanci su unistili brojne drzave i narode, iz sopstvenih interesa, uglavnom rukovodjeni potragom za naftom, i to je svima jasno ali niko nema snage da im se suprotstavi... a nekima i odgovara, pa se slepuju uz njih i pomazu im decenijama, i nikom nista, cak oni i dalje drobe na sve strane o demokratiji i tekovinama civilizacije, sto je totalni apsurd. Ali ni Rimsko car-stvo nije trajalo vecno, pa nece ni oni...
Utorak 20.12.2016. 22:23
Svakodnevno se govori o "gresci" koju su Amerikanci napravili kada su napali Iraq. Gotovo svi u Americi to priznaju. Priznaju da Sadam nije imao oruzje za masovno unistenje, da nije bio pretnja itd. I sta sad? Hoce li neko platiti zbog svih tih razaranja, zagadjivanja, patnji I ubistava? Hoce li neko od zapovednika, drzavnih I vojnih otici na robiju zbog toga? Isto pitanje vazi I za zlocine pocinjene u Libiji. Takodje, zlocini nad SRJ/Srbijom? Lista "gresaka" tj. njihovih zlocina je veoma duga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online