Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.12.2016.
00:45
B. Božin - Vesti A

Dolari od nafte, za juriš islama

Više verskih organizacija iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara sumnjiče se da, uz saglasnost svojih vladara, podržavaju nemačku i evropsku vehabijsku scenu. Cilj ovih rastućih misionarskih aktivnosti (preko izgradnje džamija, verskih škola i slanja propovednika) jeste širenje fundamentalističke varijante islama, izveštavaju nemačka štampa i TV, na osnovu informacija dobijenih od Savezne službe za zaštitu Ustava (BfV) koja je po nalogu vlade istraživala ovaj "eksport religija".

Reuters
Lažni osmesi: Minsitarka odbrane Ursula fon der Lajen sa saudijskim ekspertom za bezbednost Fejsalom

U Berlinu vlada zabrinutost da će se širenje tog nazadnog, netolerantnog islama od strane vehabija sve više pojačavati. Oni trenutno broje skoro 10.000 članova, a strahuje se da bi naročito mogli da radikalizuju - izbeglice.

Crna lista za propovednike

Za Saudijsku Arabiju je "misionarenje širom sveta i dalje državni rezon i deo spoljne politike". Otuda se mora računati s tim da te organizacije pokušavaju da i dalje šire svoje aktivnosti u Evropi i Nemačkoj. U Evropi je sada najavljeno da će se napraviti lista poznatih funkcionera i propovednika kojima će da bude zabranjen ulazak u šengenski prostor.

Obe nemačke tajne službe, BfV i BND, u svojoj proceni navode da su te misionarske aktivnosti zapravo "dugoročna strategija širenja uticaja". U međuvremenu postoje brojni dokazi da organizacije kao Povratak islamskog društvenog nasleđa (RIHS) iz Kuvajta, Šeik ejd čeriti fondejšn iz Katara, ili Muslimanska svetska liga iz Saudijske Arabije finansiraju evropske i nemačke vehabijske džamije i njihove školske institucije.

RIHS je pokušao da preko jedne firme za nekretnine u Felbah-Efingenu (u pokrajini Baden-Virtemberg) napravi vehabijski centar. Posle policijske intervencije je preuređenje prostora površine od 3.300 kvadrata obustavljeno. Prema saznanjima BfV-a , planirana investicija vredna milione evra je deo "strateškog plana misionizacije juga Nemačke". Ova kuvajtska organizacija je 2008. godine zbog podrške terorističkim udruženjima zabranjena u Americi.

Oficijelno su ove organizacije protiv svake forme nasilja i terorizma, ali na pitanja pomenutih nemačkih medija o njihovim ciljevima i aktivnostima nisu dali odgovore. U praksi se na primeru RIHS-a ne vidi "konsekventna razlika između misionarskog i džihadističkog vehabijskog delovanja", navodi se u papiru Savezne službe za zaštitu ustava, mada nema konkretnih dokaza da ona ciljano pomaže "nasilne vehabijske strukture i mreže".

Saudijci nastavljaju po starom

Nemačka vlada je ponovo opomenula, pre svega Saudijsku Arabiju, da okonča podršku radikalnim islamistima u Nemačkoj. Vlada u Rijadu se na to pozvala na nezavisnost religioznih pokreta, ali tajne službe tvrde da su oni "usko povezani sa državnim strukturama u zemljama iz kojih dolaze".

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2016. 00:58
Kada ogranicene i poduzetne svabe postanu muslimani ta ce se zemlja moci "podiciti" sa naj vecim brojem minareta u muslimanskom svijetu. Boim se samo da ce im tad obavezni arapski malo praviti probleme.???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online