Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
10:36
Male Vesti A

Lazar Mutap: Sivi soko sa Vujan planine

Lazar Mutap Čačanin rođen je u selu Prislonica, na pola puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, u blizini manastira Vujan. Nadimak Mutap dobio je po zanatu koji je radio. Kozopred (kako se zvao u zlatiborskom i ariljskom kraju) je mutavdžija, čovek koji striže koze i od toga tka prostirke i vreće.

Vesti
 

Različiti izvori, Lazarevo prezime navode drugačije. U Karađorđevom "Delovodnom protokolu" 13 puta je napisan kao Lazar Mutav, a dva puta kao Mutap. U Cvetkama kod Kraljeva, u crkvi brvnari koja je 1812. godine obnovljena, na prestonim ikonama piše da su dar vojvode Lazara Mutafa. Isto tako ga naziva i Prota Mateja Nenadović. Konačno, u dokumentu koji su 1806. sastavili Srbi u Ostružnici i poslali sultanu, među 11 potpisnika je i Lazar Mutavović Knez Dragačevski. Tako mu je ime napisano i na spomeniku sinu Vuku.

Kada je buknuo Prvi srpski ustanak, Lazar Mutap je među prvima stao u četu starešina Rudničke nahije. Ubrzo je postao buljubaša, odnosno oficir, kod vojvode Milana Obrenovića. U bići na Karanovcu 1805. godine je izašao na glas, a odlikovao se u bojevima na Sjenici, Prijepolju, Drini, Mišaru, Loznici i Deligradu.

U prvoj ustaničkoj godini njemu pripadaju najveće zasluge za osvajanje Čačka. Učestvovao je 1809. godine u Karađorđevoj ofanzivi na Sandžak, i ponovo na Drini kod Loznice. Karađorđe je za lozničku bitku rekao da je trajala neprekidnih osam sati, da su se puna dva sata srpska i turska vojska sudarale sabljama i da do tada takve bitke nije bilo.

Most

Mutap je na reci Bresnici napravio drvenu ćupriju koja i danas nosi njegovo ime.

U borbama na Drini, Laza Mutap je ranjen u ruku. Legenda kaže da je tako Sveti Nikola postao njegova slava (koju i danas slave Mutapovi potomci). Naime, ranjeni Mutap se molio tom svecu i na kraju uspeo da pobedi Turke u borbi.

Godinu dana kasnije Karađorđe ga je proglasio za vojvodu. U poslednjoj godini Prvog srpskog ustanka (1813.), Mutapova vojska je katastrofalno poražena na Deligradu i Moravi.

Za razliku od mnogih srpkih ustaničkih starešina, Lazar je posle sloma ustanka ostao u Srbiji. Bio je iskreni saradnik Miloša Obrenovića i u najužem krugu za organizaciju i dizanje Drugog srpskog ustanka.

Kada je Obrenović u Takovu podigao ustanak protiv zuluma, Mutap je prvi sa svojom vojskom udario na Čačak. Turci su u toj borbi pretrpeli težak poraz, ali je i sam Knez Dragačevski nastradao. U trenutku kada su Mutapove snage nadjačale ušančene Turke oko čačanske džamije, dogodilo se da se grupa osmanlija povlačila iz Konjevića i ušla u Čačak, pravo Mutapu iza leđa. Tako se Lazar sa svojom vojskom našao između dve vatre.

Mutap je teško ranjen. Odatle je otišao u svoje selo Prislonicu i malo nakon toga podlegao povredama. Sahranjen je prvobitno u Gornjoj Trepči, a kasnije su mu kosti prenete u manastir Vujan. U tom manastiru se i danas čuva barjak kojim je svoje ljude vodio u boj. Na njemu su s jedne strane vojnička znamenja i svinjska glava sa strelom u čelu i jednim natpisom, a sa druge strane dvoglavi crni orao.

Lazar Mutap nije bio ljubimac istoričara. Opisuju ga da je bio "crnomanjast, crven u obrazu, krvavih očiju, srednja stasa, okruglast, dobar binjedžija". Pišu da je nosio crvenu čitu, odnosno popovsku kapu. Da je bio "zdravo glasovit i dosta srećan ratnik", naprsite naravi i da ga zato vojnici nisu voleli. Ali pišu, da je kao vojvoda držao, odnosno upravljao Čačkom i sa još 23 mesta u okolini.

Ko je bio Lazar Mutap?

Odgovorili učenici dopunske škole pri crkvi Svetog Save u Parizu, učiteljice ljubice Burgić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online