Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
18:02
Lj. Ivanović - Vesti A

"Putinov naftaš" vodi diplomatiju

Reks Tilerson, čelnik najveće američke naftne kompanije Ekson mobajl, po svemu sudeći će biti izbor Donalda Trampa za šefa diplomatije.

Reuters
Napravio posao, upoznao Ruse: Reks Tilerson

Ovaj izbor će biti veoma zanimljiv ukoliko se realizuje, jer je Tilerson čovek koji ima jako dobre veze u Rusiji, gde Ekson ima koncesiju, pa je razvio prilično prisan odnos sa efom Kremlja Vladimirom Putinom.

Ova vest dolazi samo jedan dan posle objavljivanja ocene CIA da je "Rusija i te kako uticala na pobedu Donalda Trampa i to hakujući servere Hilari Klinton".

Jastreb kao zamenik

Zamenik Tilersonu verovatno će biti Džoš Bolton, jastreb američke diplomatije i ambasador pri UN u mandatu Džordža Buša mlađeg.

Stvar je dodatno zakuvao i senator Hari Rid koji je otvoreno optužio direktora FBI Džejmsa Komija da je znao da Rusi hakuju američke servere i ne samo da nije prstom mrdnuo, već je i ćutao i poveo beskorisnu istragu protiv Hilari Klinton. Rid je podsetio i da je Komi član Republikanske stranke.

Na sve to sada Tramp za treću najvažniju funkciju u zemlji bira čoveka koji, figurativno rečeno, ruča s Putinom. Ruku na srce, ovako nešto se moglo očekivati jer Tramp u kampanji nije krio svoje divljenje prema Putinu, pa je između ostalog biračima obećavao brzu normalizaciju odnosa s Rusijom.

Tilerson (64) je očigledno nadmašio sve konkurente za funkciju državnog sekretara, u prvom redu bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija i penzinisanog generala Dejvida Petreusa i bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija.

Sukob interesa

Bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol je rekao da je zabrinut mogućim imenovanjem Tilersona jer je reč o čoveku koji je preblizak Igoru Sečinu, bivšem oficiru KGB i čelniku Rosnjefta, kao i da bi izbor takvog čoveka predstavljao enorman sukob interesa, iako bi Tilerson morao da napusti Ekson. O kakvim poslovima je reč govori podatak da je posao Eksona i Rosnjefta vredan 500 milijardi dolara.

Inače, Tilerson radi u Eksonu punu 41 godinu. U Rusiji ima eksploatacione i istraživačke koncesije zajedno s ruskom državnom kompanijom Rosnjeft. Od trenutka kada su SAD uvele sankcije Rusiji, Tilerson je bio jedan od najglasnijih protivnika tih kaznenih mera. Naravno, to je tada tumačeno kroz milijarde dolara koje je Ekson izgubio, ali nije isključeno da postoji i još neka "istočna veza".

Naime, Tilerson je 2013. godine dobio Orden prijateljstva u Kremlju, samo godinu dana pre uvođenja sankcija Rusiji zbog prisajedinjenja Krima, koje je Zapad iskoristio da optuži Moskvu za invaziju i aneksiju tog dela teritorije, koji je Nikita Hruščov davno poklonio tadašnjoj sovjetskoj republici Ukrajini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online