Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.06.2010.
03:06
Vestionline, Sna, Rojters A

Komorovski i Kačinjski u drugom krugu

Bronislav Komorvski, kandidat vladajuće partije Građanska platforma /PO/, osvojio je većinu glasova na današnjim predsjedničkim izborima u Poljskoj, ali nedovoljno da izbegne drugi krug, rezultati su anketa sprovedenih na biralištima. Komorovski, predsednik donjeg doma parlamenta, osvojio 41 odsto glasova, a njegov glavni rival, konzervativac Jaroslav Kačinjski 36 odsto, javila je televizija TVP.

 Glasanje u senci pogibije nekadašnjeg predsedika Leha Kačinjskog
 

Komorovski i Kačinjski sada će se suočiti u drugom odlučujućem krugu 4. jula.

U Poljskoj se danas održavaju vanredni predsednički izbori pošto je u avionskoj nesreći koja se dogodila 10. aprila kod Smolenska u zapadnoj Rusiji, pored još 95 osoba, poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski.

Ni poplavljena naselja i putevi nisu prepreka za neke od Poljaka u južnim i centralnim oblastima Poljske, pogođenim katastrofalnim poplavama od sredine maja, da izađu danas na vanredne predsedničke izbore, a lokalne vlasti su za područja gde se još nije povukla voda iz Visle obezbedile i amfibije.

Prve delimične rezultate izbora posle prebrojavanja 20 odsto glasova Državna izborna komisija saopštiće oko ponoći, dok bi konačni rezultati ovog prvog kruga vanrednih predsedničkih izbora trebalo da budu saopšteni u ponedeljak.

 

U tri izborne jedinice paraleleno sa predsedničkim izborima odvijaju se danas i dopunski izbori za Senat poljskog parlamenta, pošto je troje senatora takođe poginulo u padu aviona kraj Smolenska.

 

Tu, međutim, iznenađenja neće biti pošto su stranke dogovorile da ne menjaju odnos snaga u gronjem domu i kandidati su samo ljudi iz iste stranke koja je tu imala svog senatora pre nesreće.

Amfibije su danas izašle po birače na ulice Sandomježa na jugoistoku Poljske i u naselja i seoska imanja kraj Plocka, gde je Visla u dva navrata u maju i junu probila nasip i poplavila veliki prostor sa čak 916 imanja.

Poljaci u poplavljenim oblastima ipak ne hrle na jedno od 25.776 birališta koliko ih je jutros u 6.00 časova otvoreno u zemlji i inostranstvu jer ovaj prvi krug izbora ionako prema svim anketama raspoloženja birača neće dati novog predsednika.

Predsednik se vanredno bira pola godine ranije, pošto je predsednik Poljske Leh Kačinjski poginuo u padu aviona 10. aprila kraj Smolenska u Rusiji.

Kampanja je vođena u senci tragedije u Smolensku u kojoj je Poljska među 96 žrtava pored predsednika i prve dame izgubila i dobar deo državne elite, a obezglavljena je i komanda poljske armije.


Komorovski je kandidat liberalne stranke na vlasti Građanske platforme iz koje je i aktuelni poljski premijer Donald Tusk, i vršilac je dužnosti predsednika, dok je Jaroslav kandidat desničarske stranke Zakon i pravda. Obojica kandidata su konzervativni katolici koji su međutim dosta različiti, pre svega, Kačinjski je - za razliku od Komorovskog - euroskeptik.


Komorovski i Kačinski predsedničku predizbornu kampanju završili su 18. juna u Gdanjsku, luci na Baltiku, poznatom industrijskom i sindikalnom centru gde je nastao pokret "Solidarnost" kome su obojica nekada pripadali i učestvovali u njegovoj kampanji rušenja komunističke vlasti 1989. u Poljskoj.


Izbori će, prema oceni Rojtersa, pomoći Poljacima da odrede brzinu sprovođenja privrednih reformi i daju ton odnosima Varšave sa partnerima u Evropskoj uniji i istorijskim suparnikom Rusijom.


Poljska ima oko 38 miliona stanovnika, a pravo glasa na izborima ima njih oko 30 miliona. Na predsedničkim izborima 2005. godine odziv birača bio je oko 50 odsto, a samo malo više, oko 54 odsto, izašlo je na parlamentarne izbore 2007. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online