Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.12.2016.
15:33
Vestionline A

Da li će Tramp razbesneti Kinu?

Politiku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa prema Kini teško je nazvati "predvidivom", barem zasad.

Reuters
Odnos prema Tibetu daće odgovore o politici prema Kini: Donald Tramp


Sa jedne strane, Tramp je potvrdio da će imenovati guvernera Ajove Terija Brensteda, čoveka koji lično poznaje Si Đinpinga, za ambasadora u Pekingu. Sa druge strane, telefonski razgovor američkog predsednika sa šefom administracije Tajvana je nešto što se nije dešavalo skoro 40 godina i jako je razočaralo Peking. A nedavno je nameru da se sastane sa Trampom izrazio i dalaj-lama. 

Jasno je da bi taj susret izazvao još oštriju reakciju Kine, čije je Ministarstvo spoljnih poslova već reagovalo na najavu tibetanskog vođe i upozorio Vašington da je kršenje principa jedinstvene Kine u kinesko-američkim odnosima nedopustivo. Dalaj-lama je inače čest gost u Beloj kući. Recimo, on je četiri puta bio kod odlazećeg predsednika Baraka Obame, što je uvek izazivalo bes u Pekingu.

Budućnost odnosa sa Kinom umnogome zavisi od toga hoće li Amerika odustati od podrške dalaj-lami i nizu stranih nevladinih organizacija koje se zalažu za odvajanje Tibeta od Narodne Republike Kine.

Krajem 90-ih kada je bila skinuta oznaka tajnosti sa velikog broja dokumenata američkih tajnih službi, javnost je saznala da su operacije pobunjenika na Tibetu (pre nego što taj region oslobodila kineska vojska 1951. godine) i sam dalaj-lama finansirani iz budžeta SAD. Tokom ′60-ih Centralna obaveštajna agencija izdvajala je tibetanskim separatistima za antikineske operacije najmanje 1,7 miliona dolara godišnje, uključujuči i platu dalaj-lame u iznosu 180.000 dolara. Računajući u cenama 2016. godine, to je otprilike 1,5 miliona dolara. Istini za volju, tokom ′70-ih, plata dalaj-lame je pala na "samo“ 800.000 dolara. 

U godišnjim izveštajima američkog Kongresa o ljudskim pravima u Kini, Tibetu je posvećen poseban deo. Dokument se tradicionalno objavljuje u februaru-martu i po pravilu uvek izaziva rast tenzija između SAD i Kine. Zvanični Peking tvrdi da Amerikanci iz godine u godine prepisuju isti izvaštaj i ne uzimaju u obzir napredak Tibeta, koji je postignut zahvaljujući uspešnoj socijalnoj i ekonomskoj politici Kine. Sledeći izveštaj će biti objavljen posle Trampove inauguracije, i ukoliko u međuvremenu ne dođe do diskutabilnih poteza poput sastanka sa dalaj-lamom, sadržaj novog dokumenta o ljudskim pravima u Kini bi mogao da da odgovor na pitanje da li je nova američka administracija spremna da promeni pristup prema tibetanskom problemu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2016. 20:57
Bolje bi im bilo da ne cackaju змаја! Ako dirnu u osinje gnezdo ima Кinezi da preplave planetu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online