Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.12.2016.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Populizam razbija Evropu

Predsednički izbori u Austriji i referendum u Italiji ponovo su podgrejali atmosferu u Evropi, koja je posle Bregzita i pobede Donalda Trampa u SAD, počela da pokazuje znakove straha od populističkog talasa u državama članicama EU. Strah od populizma u Evropi nije neosnovan, jer su populistički pokreti u Evropi tokom 20. veka izazvali ogromne probleme.

Reuters
Evropa srlja u nepoznato: Tesni austrijski izbori

Austrijanci su unedelju iz trećeg pokušaja birali šefa države, koji ima mahom ceremonijalne dužnosti. Sa jedne strane je nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, koji je na izborima u maju pobedio, ali ih je Ustavni sud poništio, protiv kandidata desnice Norberta Hofera. U isto vreme 46 miliona Italijana se izjasnilo na referendumu o izmenama Ustava, što je od ključnog značaja za opstanak Vlade Matea Rencija. Ustavne reforme predviđaju smanjenje ovlašćenja Senata, gornjeg doma parlamenta, koji se ne bi više izjašnjavao o poverenju vladi, ustavnim pitanjima, ali i učešću Italiji u EU ili zaštiti jezika manjina.

Brisel kriv za sve?

Jedan od razloga što nacionalni populizam dobija sve više pristalica širom EU je i staromodno izbegavanje odgovornosti. Sve više političara u zemljama EU za sve što ne valja i pogrešne poteze krive Brisel gde je sedište evropske administracije. Na taj način izbegavaju odgovornost, što podseća na situaciju iz osamdesetih godina, kada je za sve loše okrivljivan Beograd, pa se govorilo Trepča, primorje ili Podgorica radi, a Beograd se gradi.

Koliko su Bregzit i pobeda Trampa uzdrmali uspavanu evropsku politiku pokazuju ova dva u evropskim okvirima naoko beznačajna izlaska na glasanje. Strah od novog vetra u leđa populistima u Evropi širi se kroz EU, pogotovo ukoliko se ima u vidu da će na proleće biti održani predsednički izbori na kojima se kandidatkinji ekstremne desnice Marin le Pen predviđa ulazak u drugi krug. Postoji bojazan i od Gerta Vildersa u Holandiji i njegove Partije Slobode, kojoj se predviđa pobeda na parlamentarnim izborima takođe sledeće godine.
Da li je efekat Tramp uplašio ušuškane austrijske birače ili dao vetar u leđa desničarima videćemo po objavljivanju rezultata izbora u Alpskoj republici. Međutim, pobeda desničara u Austriji u međunarodnim krugovima predstavlja se kao još jedan udar na EU.

- Definitivno postoji efekat Tramp. On je sada glavna motivacija za obe strane, ali može da ima pozitivniji efekat na Hoferovoj strani, jer on može svojim glasačima da kaže kako imaju šansu, da je moguća pobeda, što je Tramp dokazao - kaže austrijski politički analitičar Tomas Hofer.
Svakako, koji god budu rezultati izbora i referenduma, to neće biti kraj uzbuđenjima u Evropi, jer je talas populizma poslednjih godina u velikom uzletu, što preti da poremeti ustanovljeni evropski projekat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online