Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.12.2016.
08:15
Tanjug, Vestionline A

Tramp razgovarao sa liderkom Tajvana, Bela kuća se ogradila

Bela kuća je u petak saopštila, povodom telefonskog razgovora koji je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imao sa predsednicom Tajvana Caj Ing Ven, da nema promene u politici priznavanja Pekinga kao jedine vlade "jedne Kine".

Reuters
Donald Tramp je pozvao predsednicu Tajvana, Caj Ing Ven, telefonom što bi moglo da razljuti Kinu

To je za AFP potvrdila portparolka Bele kuće za nacionalnu bezbednost Emili Horn.

Agencija ocenjuje da Tramp rizikuje da izazove bes Kine ovim pozivom vlastima Tajvana.

S ovim ostrvom, koje Kina smatra delom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena politika "jedne Kine".

AP ocenjuje da je "izuzetno neobično, verovatno i bez presedana, da američki predsednik ili novoizabrani predsednik SAD razgovara direktno sa tajvanskim liderom".

Agencija podseća da su SAD prekinule diplomatske veze sa Tajvanom kada su diplomatski priznale Kinu kroz komunističku vlast Pekinga, iako Vašington i dalje ima bliske nezvanične veze sa Tajpejom.

Trampov tranzicioni tim je naveo da su dvoje lidera zabeležili postojanje "bliskih ekonomskih, političkih i bezbednosnih veza" koje postoje između Tajvana i SAD.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2016. 22:15
Napravio Tramp, gresku milenijuma...To sto pola milijarde Kineza, zivi u barakama, i radi za 3dolara na dan, to nije vazno...Vazno je da se Kina predstavlja, kao ekonomski gigant...E pa svasta...Pa bratska Rusija, zaostaje, bar 5 decenija za Amerikom i za Zapadom...A Kina bar vijek...Dovoljno je bilo vidjeti, u 2 svjetskom ratu, kako je, Japan sa 200 miliona stanovnika, drzao pod sapom, Kinu, koja je u tom trenutku, bila po populacijii, i po povrsini, 7...8 puta veca od Japana...
Ponedeljak 05.12.2016. 22:17
Jedno je sigurno da Peking ovo neće zaboraviti,bez obzira na pomirljive tonove,koje iznosi kineski zvaničnik.Možda je Trump na ovaj način hteo da pokaže da je dosledan predizbornom obećanju,jer je optuživao Kinu zbog ekonomskog protekcionizma,koji po njemu to šteti SAD-u,ali ovo je neki sasvim drugi,politički teren na kom se ne sme reagovati ishitreno.Politika Vašingtona je pragmatična,dok u Pekingu imaju drugačiju filozofiju.
Ponedeljak 05.12.2016. 22:17
Eh sto ti je sila. U slucaju Kine americka vlada odmah potrcala da izjavi kako ne priznaju Tajvan za nezavisnu drzavu a u slucsju Srbije ti isti zavrcu ruku drugima da priznaju Kosovo....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online