Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
05:10
D. Lukić - Vesti A

U Libanskom ratu sa Jaserom Arafatom (2): U gostima kod "Crnog septembra"

Hoću da se izuvučem iz ovog libanskog užasa, ali sve je zablokirano. Izraelci i falangisti su zatvorili izlaze s morske strane odakle sam sa doktorom Irakijem stigao ovde.

 
 
 

commons.wikimedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-K1102-032 / Franke, Klaus / CC-BY-SA 3.0
Arafat u poseti Berlinu 1971.

Sirijske trupe drže izlaze prema Siriji. Tamo je front, ne može se ni prići. Već osamnaest dana se lomatam po frontovima, nagledao sam se svega, namučio muka i napio straha.

Potrošio sam novac i sada imam poslednju, kakvu-takvu priliku da se izvučem. Imam neki papirić. Sinoć mi je Jaser Arafat svojeručno nažvrljao ceduljicu i preda nom zadužio svog čoveka za štampu Mahmuda Lebedija da me sprovede do "tajnog mesta" odakle će da me evakuišu za Kipar. Instrukcija je da se u svemu nađe pri ruci "Titovom novinaru".

U Libanskom ratu sa Jaserom Arafatom:

1. Dušmanin mu vratio život

Zanimljiva soba

Pre dolaska kod Abu Omara, što je tajno ime Arafata, čeka me iznenađenje. Farid El Khatib, Palestinac, kolega u istom poslu, Arafatov čovek, publicista i novinar u Bejrutu, vodi me prvo u "jednu zanimljivu sobu". Prošla je ponoć.

Ceo palestinski politički i vojni vrh počinje "radni dan" u ponoć. Većina ih stanuje u "Arapskom univerzitetu". Tako se zove bejrutski kvart uskih, kao lavirint isprepletenih ulica, na samoj granici između hrišćanskog, istočnog i muslimanskog, zapadnog dela podeljenog grada. Zgrade u kvartu su toliko zbijene da minobacačka granata sa gotovo vertikalnom putanjom ne može da padne na ulicu a da pre toga ne eksplodira na nekom krovu.

"Palestinac nema kuću"

Pre nego što smo sinoć otišli kod Jasera Arafata, Lebedi me je, baš po Arafatovoj instrukciji, odveo u palestinski logor Šatila, na periferiji Bejruta, u još jedan depresivan primerak ljudske mizerije. U avetinjskom dekoru od ostatka ruševine - osnovna škola.

Na podu sede i pišu sa sveskama na kolenima budući komandosi, "Mladi lavovi", Išbal, "Mlade ruže", Zahra. Dečica od pet i šest godina. Prozori, bez stakla na ostatku zidova, zapušeni plastičnim zavesama. Iznad prozora, tamo gde je nekada bio plafon - otvoreno nebo.

Prvi je čas školske godine. Učiteljica, Nedžva, objašnjava pojam"kuća": "Konj ima kuću - njegova kuća je štala; ptica ima kuću: njena kuća je nebo; riba ima kuću: njena kuća je voda. Palestinac nema kuću"... Deca u horu ponavljaju.

Nijedno dete u ovoj školici nema oba roditelja. Po tome su ih sakupili u ovaj tužni razred. Zato me je Arafat ovde i poslao.

U "zanimljivoj sobi" baš iznenađenje: Abu Ijad, krupna zverka, čovek koga izraelski Mosad lovi po svetu kao organizatora akcije palestinskih komandosa "Crni septembar" na izraelske atlete na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine. Abu Ijad drži u rukama Arafatovu službu bezbednosti. Ustaje, grli se sa Feridom i pruža mi ruku. Sveže obrijan. Tek ustao iz kreveta, emituje miris kolonjske vode, spremio se za početak radnog dana. U ponoć. Primećuje da sam se iznenadio. Nisam zaista očekivao da će mi Ferid ove noći namestiti ovako krupnu zverku - "Crni septembar":

- Šta je, ugledali desnu ruku prvog teroriste na svetu, pa malo zatečeni? Smeje se grohotom, privlači me uz grudi. "Prvi terorista" je Arafat. - Pa, da priznam, očekivao sam zaista Prvog, kad ono "Crni septembar" - prihvatam igru.

- E, pa Prvog ćeš sada da vidiš - prelazi odmah na "ti"! Na ono "Crni septembar" ne trza, kao da ništa nisam rekao. Ulazi "Prvi terorista", ljubi se sa Feridom i budući da sam došao sa njim, grli i mene: - Pa, kako mi je moj dragi prijatelj, Maršal? - Hvala na pitanju...

Šah i kalašnjikov

Kabinet Jasera Arafata u susednoj sobi, kuda me vodi vukući me za ruku, u potpunom je haosu.

- Revolucija - pravda se. Na velikoj sofi ispred radnog stola razbacani papiri, kao leci. Ima ih i na podu. Na stolu palestinska zastavica, pored nje, potpuno bez motiva, leži veliki čekić. Na naslonu stolice visi kalašnjikov. Na drugom kraju stola - šahovska garnitura... - Poklon iz Rusije.
Slabo igra šah, igra tavlu. Duga je noć, mogli bismo i da odigramo jednu, uz ovu muziku napolju? "Pretim" mu da u šahu imam prvu kategoriju...
- A ja imam kalašnjikov...

SUTRA - U Libanskom ratu sa Jaserom Arafatom (3): Poljubac za Maršala Tita

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online