Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 26.11.2016.
09:48
B92 A

Ovako je govorio Fidel Kastro: Amerikanci će platiti i zbog srpske krvi!

Kubanski revolucionarni lider Fidel Kastro je svojim govorima podizao na noge kubanski narod, ali i bio žestoka opozicija zapadnom svetu.

Govorio je svuda i na svakom mestu, istim žarom, istim tonom i dobijao je aplauze svuda, od sela na Kubi do Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Osećam da moja vera u žrtvu i borbu jača. Prezirem način postojanja koji se drži bednim sitnicama ličnog komforta i ličnog interesa. Mislim da čovek ne treba da živi posle trenutka kada počinje da se kvari, kada vatra koja je gorela u najsjajnijem delu njegovog života oslabi. 

- Osudite me, nije bitno. Istorija će me osloboditi.

- Oružje za šta? Za borbu protiv koga? Protiv revolucionarne vlade koju podržava ceo narod? Oružje za šta? Sakrivanje oružja? Zbog čega? Zbog ucene predsednika republike? Da bi se uputila pretnja miru? Da bi se napravile gangsterske organizacije? Da li ćemo da se vratimo u gangsterizam? Da li ćemo da se vratimo na dnevne pucnjave u prestonici? Oružje za šta?

- Ja nisam diktator i ne mislim da ću postati. Ja neću održavati svoju moć automatskom puškom.

"Čovek ne oblikuje sudbinu, sudbina proizvede čoveka za sat vremena." 

“Revolucija nije put posut ružama... Revolucija je borba do smrti između budućnosti i proplosti.“ 

“Dragi radnici i seljaci, ovo je socijalistička i demokratska revolucija radnog naroda, sa radnim narodom i za radni narod. I za ovu revoluciju radnog naroda, sa radnim narodom i za radni narod smo spremni da damo svoje živote.“

“Ja sam marksista i lenjinista i biću marksista i lenjinista do poslednjeg dana mog života.“

“Oni pričaju o propasti socijalizma, ali gde vide uspeh kapitalizma u Africi, Aziji i Latinskoj Americi?“

Prema Kastrovim rečima, današnja globalna vojna i politička kriza jeste najveća još od Drugog svetskog rata, a upravo su Amerikanci glavni krivac za to što se svet ponovo našao na ivici Velikog rata.

- Stanje u svetu je katastrofalno. Politička kriza je najveća još od Drugog svetskog rata. Vašington je svestan svoje propasti, kao i razdora u Evropskoj uniji i NATO paktu. Neko će morati jednog dana da naplati Amerikancima njihovu lošu spoljnu politiku. Neko će morati da im naplati svu prolivenu krv u Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji, Libiji, Vijetnamu... To ne može bez osvete. Kad-tad, videćete! - poručio je Kastro u intervjuu listu "Padarela", a prenele su evropske agencije.

Kritikovao i zločinačko NATO bombardovanje

Fidel Kastro, podsetimo, kritikovao je i zločinačko NATO bombardovanje naše države i u svom govoru iz 2011. godine:
- Kad su u martu 1999. države članice ove nesrećne organizacije, u svojim naporima da razbiju Jugoslaviju, poslale svoje trupe da podrže kosovske secesioniste, naišle su na snažan otpor naroda čije su iskusne snage i dalje netaknute. Da je srpski lider (Milošević) odoleo još nekoliko dana, NATO bi upao u ozbiljnu krizu koja samo što nije eksplodirala. Imperija je, nažalost, dobila mnogo više vremena da nametne svoju hegemoniju nad sve više potčinjenim članicama NATO...

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2016. 22:39
O bože!Zbog ovih reči daj mu najsvetije mesto u tvom raju.
Ponedeljak 28.11.2016. 22:26
BIo je heroj celog slobodoumljivog sveta. Poslednji iz velike generacije koja je imala ideale i htela da menja svet. Kao sto i sam kaze, buducnost ce reci pravu istinu o njemu, a onima koji razumeju, stvar je odavno jasna. Vecna ti slava el Komandante.
Ponedeljak 28.11.2016. 22:28
Svi ljudi koji su dosledni svojih ideja zaslužuju Poštovanje! Komunista je samo onaj, ko podjednako podeli jabuke svima, poput Kastra. A Ljubav ka svom narodu ima onaj, ko ga oslobodi od američkih satana. Nadam se da će ti se Bog Smilovati Komandante. Jer Bog Voli nelicemerne i Pravedne, a mrzi licemere i nepravedne. Moje saučešće porodici i celom Kubanskom Narodu......... Hasta la victoria, siempre!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online