Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.11.2016.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Trampa savetuje Putinov drug

Novi Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa je penzionisani general sa tri zvezdice, general-pukovnik Majkl Flin. Ovaj bivši direktor Vojne obaveštajne agencije (DIA) ima dobre veze s Rusijom i poznaje lično predsednika Vladimira Putina.

commons.wikimedia.org/Press-služba Prezidenta Rossiйskoй Federacii
Za istim stolom: Majkl Flin levo od Vladimira Putina i Emira Kusturice

Upravo je Flin bio krajem prošle godine gost na proslavi televizije Raša tjudej, gde je sedeo za stolom s Putinom i Emirom Kusturicom. Pored njih je bila i Džil Stejn, kandidat Partije zelenih na izborima za predsednika SAD.

- Tokom večere sam saznao zanimljive stvari. Jedna od njih je da predsednik Putin nema poštovanja za vođstvo SAD - izjavio je tada general Flin.

General Flin je više od tri decenije proveo u američkoj armiji, učestvovao u invazijama na Granadu, Haiti, Irak i Avganistan, a veći deo karijere bavio se obaveštajnim radom, što je krunisano kada ga je Barak Obama postavio na čelo DIA. Flin je pao u nemilost Obame 2014, jer je vlada procenila da su njegove izjave i stavovi ekstremni, a argumenti tanki.

Nova osovina zla

General Flin zastupa tezu da radikalni islam ima sekularne saveznike u državama koje nisu islamske.
- Ovi sekularni saveznici su Kuba, Severna Koreja, Venecuela i Rusija - rekao je jednom prilikom Flin.
Time je neodoljivo podsetio na bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg koji je osovinom zla 2002. nazvao Severnu Koreju, Iran i Irak.

U kampanji je Flin bio savetnik novog predsednika Donalda Trampa, ali je savetovao za novac još trojicu kandidata. Od pobede Trampa je viđen za neku od najvažnijih funkcija u novoj vladi.
On se ističe tvrdim stavovima prema islamu i džihadističkim organizacijama, što je prema njemu glavni problem za bezbednost SAD. Zbog toga se i zalaže za bolju saradnju sa Rusijom, jer smatra da imaju zajednički cilj, a to je iskorenjivanje islamskog terorizma.

Ono što je već izazvalo kontroverze je sumnja da general Flin lobira za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Naime, Flinova lobistička firma dobila je novac od turskog biznismena bliskog Erdoganu da bi ih obaveštavala o prelaznom periodu administracija Obame i Trampa.
U tekstu objavljenom na dan izbora, Flin se zalagao da se Fetulah Gulen, neprijatelj Erdogana i navodni organizator propalog avgustovskog puča, protera iz SAD. U tom članku Flin traži podršku za Erdogana, navodeći da iz turskog ugla "Vašington čuva turskog Osamu bin Ladena".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online