Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.11.2016.
12:58
Vestionline A

Skijanje u Italiji ili "Dolce Vita" u Alpima

Kako obično počinju ovakvi tekstovi: "Bliži se skijaška sezona". Šta ćemo, to je tačno. U Srbiji ima mnogo onih koji vole da se "smrzavaju" na planinama. Doduše, mnogo je više onih koji to ne razumeju, ali za ove prve evo predloga gde otići ove sezone.

Promo
 

Poslednjih godina popularno je postalo skijanje u Bugarskoj i Francuskoj. I jedan je veoma valjan razlog za tako nešto - "jeftinoća" (uz odlične uslove za skijanje).

Međutim, ako želite da smučate na mestu gde je alspko skijanje i rođeno, a da pri tom ne popravljate kičmu dva dana, posle dva dana puta, putujući u francuske Alpe, postoji idealno rešenje.

Dok su Austrija i Slovenija pomalo skupe za široku skijašku populaciju, Italija je poslednjih godina ponudila dosta opcija za svakoga.

U Srbiji vlada stereotip da su italijanska skijališta mondenska i skupa, ali iako su takva najpoznatija, ima puno velikih skijališta koja su veoma pristupačna, pogotovo u januaru, početkom decembra i u najboljem skijaškom mesecu - martu.

Osim Madone di Kampiljo, Kortine, Sestrijerea, Bormia i Livinja, koji su poznati našoj publici, predstavićemo i neka, pre svega srednja i velika skijališta, koja bi vas svakako oduševila.

Posebno želimo da izdvojimo skijalište Paso Tonale - Ponte di Lenjo u Dolomitima. Preko 100 kilometara staza smešteno je u tesnacu između dva velika grebena, kojim dominira Presena glečer.  

Italijanske regije Trentino i Lombardiju veže prevoj Passo Tonale, postavljen na visokih 1883 m nad morem. Godine 2006. tri skijališta su spojena u jedno i tako nastaje ovaj kompleks.

Čak i ako ne skijate, predeo vas ostavlja bez daha. Posebno je čarobno mestašce Ponte di Lenjo, koje se nalazi između Passo del Tonalea i mesta Temu, koja zajedno čine ovaj ski svet.

Upravo ovde, između dolina Val di Sole i Val Kamonika, smestili su se Tonale, Ponet di Lenjo i temu. Osim odličnog skijanja na pistama, ovo skijalište jedno je od retkih u regiji koje nudi istinski dobar "fri rajd" niz padine "krcate" dubokim snegom. Deo skijališta se nalazi u parku prirode Adamelo Brenta. Zanimljivo je da strana na kojoj je Presena glečer (3016 mnv) ima staze kroz šumu, dok je suprotni grben potpuno bez vegetacije i tako vam se otvaraju mogućnosti za sve vraste uživanja na skijama i snoubordu. Najduža staza je cvena i vodi od Presena glečera do samog Tonalea - 5,7 km, uz visinsku razliku od oko 1200 m.

Ovo skijalište deo je veće regije Dolomiti - Skirama čiji su deo i Madona di Kampiljo, Pincolo, Folgarida/Marileva i Paganela, sa ukupno preko 250 km staza. Postoji ski pas koji vam omogućava da osim u Tonaleu, jedan dan skijate i na bilo kom od ovih skijališta, kao i superskirama pass, koji uključuje i Bormio, Kronplac, Alta Badiju itd, sa 1220 km staza.

Posebno je interesantno skijanje u martu, kada se sedmodnevni aranžman, koji uključuje prevoz i ski pass, može naći za oko 350 evra.

Promo
 

Inetersantana je i Alta Badia sa nadmorskom visinom 1500 m, 130 km staza (30 km za skijaško trčanje), teške staze 80 km, lake staze 70 km, staze srednje težine 52 km.
Uz 130 km staza, svakom se posetiocu pruža i mogućnost korišćenja 500-tinjak km staza Sela Ronde.

Araba je malo mesto u Dolomitima. Uz Malga Kiapelu u podnožju Marmolade sve su staze uglavnom spojene. Ima nekoliko zahtevnih crnih spusteva kojima se od 2478 m visokog vrha Porta Vescovo spuštate do Arabbe na 1602 mnv. Staza koju takođe treba spomenuti je 12 km duga crvena staza sa Marmolade, kojom ćete se spustiti od vrha Punta Roka sve do podnožja planine. Marmolada sa svojim najvišim vrhom od 3342 mnv predstavlja kapu italijanskih Dolomita i opravdano nosi naziv njihove "kraljice".

San Martino di Kastroca je čarobna varoš sa 60 kilometara dobro uređenih staza. Sneg  se podrazumeva od kraja novembra do sredine aprila, na nadmorskoj visini između 1400 i 2360 metara. Ovde je takođe je raj za one koji vole fri rajd ili voze snoubord. Doživljaj upotpunjuju tri snežna parka - Kolverd, koji je osvetljen noću, San Martino i Rol Railc.

Livinjo je smešten na granici sa Švajcarskom u izduženoj kotlini na 1800 m nadmorske visine, a najviša žičara se penje do 2800 m. Ukupna dužina skijaških staza: 120 km. Inetersantno je i da Livinjo predstavlja bescarinsku zonu, pa eto prilike i za šoping.

Posebna priča je ležernost i ljubaznost, i najvažnije, toplina italijanskih ugostitelja. Nešto na šta ćete teško naići u Francuskoj ili Austriji. Domaćinima nije strano da vas počaste grapom ili kolačima, ali i da se dobro ispričaju sa vama.

Gde god da odete ove zime, nadamo se da će biti dovoljno snega, i da će svi skijaši borderi imati priliku da se po dobrom sećaju ove zime i da će skijanje u Italiji postati vaša omiljena destinacija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online