Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.11.2016.
11:13
Tanjug, Vestionline A

Evo šta je diplomatski genije rekao o Trampu

Henri Kisindžer, jedan od najuticajnijih američkih diplomata 20. veka, koji je veoma iznenađen izborom Donalda Trampa za 45. predsednika SAD, misli da novi predsednik ima priliku da pomiri stavove između percepcije javnosti o spoljnopolitičkoj ulozi zemlje i percepcije koje imaju tamošnje elite.

Reuters
Kisindžer: Dajte Trampu priliku da razvije svoju filozofiju

Zato smatra da Tramp treba, kako kaže, da zgrabi tu priliku.

Ovaj ugledni američki diplomata, koji je bio glavni savetnik nekadašnjih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, ukazuje da je Tramp izabrani predsednik, te da bi u javnosti trebalo da prestane debata o njegovim sposobnostima za poziciju na koju je izabran.

Trampu se, kaže Kisindžer za američke medije, treba pružiti prilika da razvije svoju filozofiju.

Upitan hoće li mu on u tome pomoći, Kisindžer kaže:

- Ja mu se neću obraćati, ali to je bio moj pristup prema svim predsednicima otkako sam napustio svoju funkciju. Ako me zamoli da dođem, odazvaću se.

U intervjuu za američki Atlantik u izbornoj noći, Kisindžer je predvideo da će države biti u šoku zbog izbora Trampa, ali dodaje da misli da postoji mogućnost da će se otvoriti neki, kako kaže, novi dijalozi.

Na pitanje da li misli da je Tramp Putinov apologet, Kisindžer odgovara odrečno i dodaje da misli da je upao u "određenu retoriku jer je Putin rekao nekoliko lepih reči o njemu, taktički, pa je mislio da treba da odgovori".

Izričit je da Trampov i Putinov odnos ni na koji način nije unapred dogovoren.

- Više je verovatno da će Putin gledati kako se situacija razvija. Rusija i SAD se susreću u nekim područjima u kojima nijedna država ne kontroliše sve elemente, kao u Ukrajini i Siriji. Moguće je da će se neki učesnici u tim sukobima osećati slobodnijima u smislu preduzimanja određenih akcija. Putin će tada čekati da vidi kakve su mu opcije - rekao je Kisindžer odgovarajući na pitanje da li smatra da nema šanse da će Rusija kratkoročno iskoristiti ovu situaciju.

Hoće da nas oslabe

Ovaj bivši diplomata, naime, smatra da je spoljna politika u svetu bila na neki način suspendovana u poslednjih šest do devet meseci, u iščekivanju američkih izbora.

- Upravo su gledali kako prolazimo kroz unutrašnju revoluciju i želja im je da je prouče kroz neko vreme. Ali, u određenom trenutku sami događaji će inicirati donošenje odluka. Jedini izuzetak od ovog pravila biće različite nedržavne grupe koje potencijalno imaju želju da izazovu američku reakciju koja će oslabiti našu globalnu poziciju.

Prema Kisindžerovim rečima, nedržavne grupe mogle bi da procene da će Tramp na terorističke napade reagovati na način koji odgovora njihovim ciljevima.

Neka proučavaju

A na pitanje kako će reagovati Iran, Kisindžer kaže da će ta država ispravno proceniti da je nuklearni sporazum ugroženiji nego što je bio, ali će demonstrirati rezolutnost čak i pod pritiskom.

Uveren je da će za to vreme Iran, kako kaže, proučavati Trampa jer ne zna mnogo o njegovoj spoljnoj poliici.

- "Manija proučavanja" je možda ispravniji termin - rekao je Kisindžer.

Inače, on pobedu Trampa opisuje kao fenomen koji je najpre reakcija velikog dela unutrašnjih saveznika država SAD na napade intelektualnih i akademskih zajednica na njihove vrednosti. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2016. 20:24
Legenda od svoje 93 godine. Priča smislenije od 99% aktuelnih svetskih političara, lokalne ne bih ni pominjаla......
Četvrtak 17.11.2016. 20:24
U vreme kada je Kisidzer bio ministar spoljnih poslova, Helmut Smit je bio Nemacki kancelar. U USA su govorili da Nemacki kancelar bolje govori engleski nego Americki ministar spoljnih poslova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online