Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.11.2016.
13:59
blic.rs A

Kako su ruski razarači otkrili i oterali podmornicu NATO

Rusija je optužila Holandiju da je htela da špijunira njenu flotu u Mediteranu. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je holandska podmornica "izvela nespretan manevar" u pokušaju da se približi ruskoj floti na čelu sa nosačem aviona "Admiralom Kuznjecovim".

Reuters
Podmornica trebalo da prati ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao na konferenciji za novinare da su ruski razarači "Severomorsk" i "Vice-admiral Kulakov" detektovali holandsku podmornicu koja je pokušala da se približi i prati grupu brodova u pratnji ruskog nosača aviona.

Konašenkov je rekao da je podmornica detektovana na daljini od 20 kilometara uz pomoć sonara i informacija koje su sakupili protivpodmornički helikopteri "Ka-27", prenosi "Sputnjik".

U vreme incidenta podmornica se nalazila oko 20 kilometara od nosača aviona.

Zvaničnici iz NATO-a nisu želeli da komentarišu incident već su samo rekli da posmatraju rusku flotu "nedeljama", što i nije čudno s obzirom da su ruski brodovi na putu prema Siriji prošli uz granice teritorijalnog mora nekoliko evropskih država, od Norveške preko Velike Britanije pa do Španije.

Iako nije do kraja jasno gde se tačno incident dogodio, smatra se da se Admiral Kuznjecov nalazi na 100 kilometara od sirijske luke Latakije.

Šokantno je da se otkrije podmornica na tajnom zadatku

Iz Ministarstva odbrane Rusije je rečeno da oni redovno detektuju NATO podmornice na putu svoje flote u Mediteran.

Rusi su upozorili da bi ovakvi incidenti mogli da izazovu teže posledice.

Podmornica je navodno pokušala da izbegne otkrivanje, ali su je brodovi sledili više od sat vremena i "prisilili da napusti područje grupe koju predvodi nosač aviona".

Kada ih je kontaktirao AFP, zvaničnici holandskog ministarstva odbrane nisu želeli da komentarišu incident.

Pomorski ekspert Jaime Kareman smatra "prilično šokantnim da se otkrije podmornica na tajnoj misiji".

Rusija je u poslednje vreme povećala broj vojske i brodova prisutnih u Mediteranu u okviru učešća u ratu u Siriji.

NATO je saopštio da Rusija sve češće nadleće svojim vazdušnim snagama baltičke zemlje. Navodno je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vazdušnim snagama da budu "agresivnije".

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 22:06
I posle neko nesto prica za Ruse.Oni su sami,a ovamo imamo nato alijansu.Jedna drzava naspram trideset.I opet im nista ne mogu.Ne daj boze da dodje do toga,ali ne bi mogli da se nose sa Rusijom.Nije to ni sovjetski Staljinov savez,ni Jelcinova Rusija...Ovo je nova,moderna.I neverovatnom brzinom se razvila od perioda kumunizma i vladavine alkoholicara,a da ne pricamo o tome da imaju resurse nafte i ostalog za narednih 100-150 god.I da 80% prirodnog blaga Sibira nije ni iskorisceno.Dok ameri i njihova demokratija,vise ne znaju gde da kopaju i koga da okupiraju...
Petak 11.11.2016. 22:06
Ma holandezi su cuveni vojnici. Samo protiv golorukih plemena ratuju.
Četvrtak 10.11.2016. 19:33
rusi su inače poznati po tome da su stručnjaci da oteraju sve od sebe, zato im se raspao i istočni blok i sssr i nemaju trenutno ni jednog pravog saveznika...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online