Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.11.2016.
21:24
B. Božin - Vesti A

Uhvaćen islamista broj 1

Specijalne jedinice nemačke policije su u utorak ujutro upale u nekoliko stanova u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni - Vestfaliji i tom prilikom uhapsile petoricu pripadnika Islamske države osumnjičenih da su regrutovali mlade muslimane za džihad i finansijski i logistički pomagali njihov put na ratište.

Tanjug/AP
Hildeshajm: Specijalci pretresaju zgradu preko puta džamije

Među njima se, kako saznaje ARD, nalazi i 32-godišnji Iračanin Abdelaziz A, koji sebe zove Abu Vala i po mnogima je "islamista broj jedan u Nemačkoj".

Zovu ga i "propovednikom bez lica" zato što se na svim video-snimcima slika uglavnom s leđa. Kako su izvestili NDR,VDR i Zidojče cajtung, izjava povratnika Anila O. (22) je imala u hapšenjima presudni značaj. Pre nego što se krajem septembra vratio posle višemesečnog boravka na islamističkim teritorijama u Siriji i Turskoj, Anil O. je dao intervju za NDR,VDR i SZ, u kojem je teško optužio Ahmada Abdelaziza kao centralnu figuru islamističke scene u Nemačkoj.

U rurskoj oblasti je policija uhapsila još dva propovednika, koji su takođe deo vehabijske mreže oko Abu Vala. Oni su vrbovali za ID i pozivali u "sveti rat".

U akciji policije je obavljen i pretres džamije Nemačkog govornog islamskog kruga Hildeshajm, koja važi za sastajalište radikalnih vehabija. Ovog jula je ista džamija takođe bila na meti policije, kada je izvršen pretres u njoj i još osam stanova članova uprave ovog udruženja. Policija je tom prilikom zaplenila kompjutere, mobilne telefone, vazdušni pištolj, oružje za zastrašivanje i 25.000 evra u kešu.

Posle višemesečne istrage, saveznom državnom tužilaštvu je ovoga puta uspelo da zada jak udarac islamistima u Nemačkoj, kako ocenjuju nemački mediji.

Mobilizacija

Prema podacima nemačkih obaveštajnih službi, 820 džihadista otišlo je iz Nemačke na ratišta u Siriju ili Irak. Trećina njih se vratila, 140 je ubijeno u inostranstvu, dok se oko 420 boraca još uvek nalazi u Siriji ili Iraku.

Čavušoglu ljut zbog Kurda
 

Reuters
Zbog Kurda: Mevlut Čavušoglu je besan na Berlin

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je Berlin da dozvoljava pripadnicima kurdskih militantnih organizacija, koje su vršile terorističke napade u Turskoj, da nekažnjeno deluju na tlu Nemačke. Po njemu, "Nemačka je zemlja koja najviše podržava terorističke organizacije protiv Turske". Čavušoglu je ljutito poručio da Nemačka smatra sebe "zemljom prve klase i demokratijom prve klase", a Turska je za nju druga klasa.
"Želimo da se prema nama odnose kao prema ravnopravnim partnerima", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online