Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2016.
04:13
Vestionline A

Ukrajinski unijati prodiru na pravoslavni istok: Kijev provocira verski rat

Zlokobna "svakodnevica“ saopštenja o neprekidnom granatiranju naseljenih mesta u Donjeckoj Republici i periferije samog Donjecka i o stradanjima ljudi zasenjuje informacije drugačijeg karaktera "proizvedene“ nastojanjem Kijeva i njegovih inostranih instruktora zbog kojih oružani konflikt dobija svojstva verskog konflikta, piše Aleksej Samojlov, politikolog, magistar geografskih nauka i bivši prorektor Međunarodnog slovenskog univerziteta u Harkovu

Reuters
Lažna Ukrajinska crkva za Porošenka simbol državnosti

"Kijevski režim stvara sve uslove za legalizovanje prakse upada ukrajinskih grko-katolika i raskolnika iz organizacije 'Kijevski patrijarhat' u objekte kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). U stvari, radi se o borbi sa pravoslavljem u Ukrajini", navodi on.

"Pravoslavlje povezuje ukrajinsko stanovništvo i samu ukrajinsku državu sa sveruskom istorijom i Rusijom i shodno tome ne može biti idejna i duhovna osnova nove – rusofobske samosvesti. Početkom oktobra 2016. Vrhovna rada uzela je u postupak predlog zakona koji faktički legalizuje 'crkvene upade' unijata i grupacije "Kijevski patrijarhat“ u objekte UPC. Taj dokument izjednačava status verskih i teritorijalnih opština, a ako postane zakon, onda je moguće, na primer, izjasniti se kao pripadnik bilo koje verske zajednice datog naseljenog mesta, doći na sastanak i izneti svoje zahteve u odnosu na nekretnine i crkvenu imovinu" objašnjava Samojlov.

Vlast aminuje potčinjavanje verske zajednice

"Koristeći se tihom podrškom kijevskih vlasti, unijati i "Kijevski patrijarhat" tako i postupaju - organizuju takozvanu 'skupštinu' sela na kojoj rešavaju pitanje promene potčinjavanja verske zajednice i prava na hram. Ta tehnologija klasičnog nasilnog preuzimanja dobro je poznata poslanicima Rade i pozajmljena je iz biznisa", piše Samojlov

"Protiv nasilničkog nacrta zakona već su istupili predstavnici Svetskog saveta crkava, pravnici Međunarodnog instituta za zaštitu ljudskih prava zemalja Istočne Evrope i mnogi ukrajinski verski stručnjaci", naglašava on.

"Prema saopštenjima Saveza pravoslavnih novinara, do danas je više od 40 hramova koji pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi bilo objekat crkvenog preotimanja", objašnjava autor.

"Dve glavne udarne snage – unijati (UGKC) i raskolnici "Kijevskog patrijarhata“ – po dogovoru sa kijevskim vlastima, rade u dva strateška pravca: unijati prodiru na istok Ukrajine i pokušavaju da se u sklopu građanskog rata, koji je započeo kijevski režim, učvrste na novim teritorijama, a raskolnici "Kijevskog patrijarhata“, oslanjajući se na pomoć kaznenih odreda Desnog sektora i podršku vlasti, otimaju hramove i crkvenu imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve. Cilj ratnih aktivnosti unijata i raskolnika u celini je jasan – nakon što "ognjem i mačem“ potisnu pravoslavne sveštenike sa teritorije Ukrajine pokušaće da formiraju 'novu jedinstvenu pomesnu crkvu' i odu pod vlast Vatikana", upozorava Samojlov.

"Alarmantno deluje sistematsko pristizanje vesti iz Ukrajine o praktičnim delovanjima raskolnika i unijata u duhu ovog zakona.Zvanične propagandne strukture kijevskog režima davno su priznale UGKC kao duhovno - idejnu osnovu "nove“ – rusofobske – Ukrajine. Ogromnoj većini stanovništva zemlje sistematski i ciljno nameću se tuđe "vrednosti unijatstva“, koje propagiraju ukrajinski grko-katolici" naglašava Samojlov.

Uz pomoć režima ofanziva na pravoslavlje

"Koristeći podršku režima, UGKC vodi svestranu ofanzivu na teritoriji kanonskog pravoslavlja u okviru borbe sa sveruskom samosvešću ukrajinskih građana. Sem toga, grko-katolici su idejni banderovci koji su zauzeli vodeće položaje u državnoj vlasti kijevskog režima. Primetno je da i sam Petro Porošenko pripisuje ukrajinskoj unijatskoj crkvi ništa manje nego stvaralačka načela ukrajinske države. On je u julu 2015. izjavio da je 'de fakto ukrajinska država već postojala… upravo u onim granicama u kojima i Grko-katolička crkva!'" poseća Samojlov.

"Sledeći u nizu Drang nach Osten, koji je otvoreno objavio rukovodilac UGKC, Svjatoslav Ševčuk, zvanično se ostvaruje, tobože, u cilju pružanja pomoći "žrtvama rata u istočnim regionima Ukrajine“.Na istoku Ukrajine, gde stanovništvo nije znalo, sem iz novina i knjiga, o postojanju UGKC i o 'podvizima' unijata u vreme fašističke okupacije, odjednom su počeli da se pojavljuju grko-katolički sveštenici i njihovi hramovi. Na primer, u junu ove godine Sinod episkopa Kijevsko-Galicijske arhiepiskopije UGKC doneo je odluku o stvaranju pastirsko-socijalne misije na liniji razgraničenja u Donjeckoj, Luganskoj i Harkovskoj oblasti", ukazuje Samojlov.

"Još pre godinu dana, u emisiji radio Vatikana, sam Svjatoslav Ševčuk radovao se zbog toga što se zahvaljujući aktivnostima grko-katoličkih ratnih kapelana odvija napredovanje UGKC na istok Ukrajine. Kapelani-unijati 'duhovno hraneći' dejstva ukrajinskih vojnika i bojovnika kaznenih bataljona gotovo snagom oružja primoravaju ljude da dođu u svoju crkvu. Grko-katolici su u Slavjansku već bili podneli molbe za dodeljivanje parcela za podizanje hramova, a gradski savet Slavjanska odobrio je izradu detaljnog plana parcele u centru grada za izgradnju grko-katoličkog hrama" piše Samojlov.

"Iste takve molbe podnete su u Kramatorsku, a u Dobropolju se već gradi unijatski hram na račun novca koje su izdvojile organizacije iz dijaspore" dodaje Samojlov.

Kijev ne ferma dogovor Pape i Patrijarha

U zajedničkoj izjavi Njegove Svetosti, patrijarha Kirila i pape Rimskog Franciska potvrđeno je: 

"Nedopustivo je korišćenje neodgovarajućih sredstava radi prinude vernika na prelazak iz jedne Crkve u drugu i ignorisanje njihove verske slobode i njihove sopstvene tradicije“.

"Samo kijevskom režimu duhovni autoriteti iza kojih se nalaze desetine i stotine miliona vernika – nisu putokaz. On je spreman da za svoje brzoplete trenutne ciljeve žrtvuje međukonfesionalni mir i da u Ukrajini otpočne još jedan – verski rat" zaključuje Aleksandar Samojlov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online