Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.11.2016.
22:40
Vestionline A

Duterte ljut na američke "majmune": Dobiću od Rusije sve što mi treba

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte se ponovo naljutio na SAD, odnosno Stejt department, zbog njihove odluke da otkažu ugovor o prodaji naoružanja za policiju Filipina. Odgovorne za tu odluku Duterete je okarakterisao kao "majmune" i "glupane".

Reuters
Ponovo teške reči na račun američke administracije

Pri izboru reči kako bi okarakterisao određene američke državne službenike, predsednik Filipina se baš nije libio: Baraka Obamu je već nazvao "kučkinim sinom“, a ambasadora SAD u Manili "pederom“.

- Ta retorika ne odgovara realnim odnosima između dve države - rekao je u sredu zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi.

On je dodao da su „SAD bez obzira na reči Dutertea usmerene na jačanje dobrih odnosa sa Filipinima“.

Ipak, da li su Filipini, tačnije njihov predsednik, zaista usmereni na održavanje dobrih odnosa sa SAD? Duterte je mnogo puta izjavljivao da ima nameru da spoljnu politiku svoje zemlje preorijentiše i da poništi ugovor o saradnji u sferi odbrane sa SAD. Istina, te namere su u manjoj ili većoj meri kako predstavnici filipinske administracije, tako i sam predsednik, demantovali. Ipak, jasno je da je predsednik iskreno privržen ideji razvoja višesmernog političkog kursa, stvaranjem saveza sa Kinom, gde je već boravio u poseti, ili dolaskom u Rusiju, gde planira da se sastane sa predsednikom Putinom. 

- Ako se ovde ne radi samo o retorici, onda je to ozbiljan preokret ka balansiranoj politici, koja nije orijentisana samo na saradnju sa SAD, već i na aktivnije zajedničke aktivnosti sa Rusijom i Kinom - smatra politički ekspert Ruskog instituta strateških istraživanja Vladimir Svedencov.

I slučaj sa oružjem Duterte je objasnio vrlo direktno:

- I Rusija i Kina izrazile su spremnost da prodaju oružje Filipinima. Ruske diplomate su mi govorile da u Rusiji ima sve što je nama neophodno - rekao je on.

Prema mišljenju ruskog politikologa Petra Cvetova, ako bi Rusija ukazala pomoć Filipinima u jačanju njihove borbene sposobnosti, to bi moglo da bude važan momenat u saradnji dve države. Ruska namenska industrija je već mnogo puta do sada filipinskim zvaničnicima predstavljala svoje avione, helikoptere, raketne komplekse. Ipak, do sada nije bilo pozitivnih odgovora, jer su Filipini ipak bili orijentisani na vojnu saradnju sa SAD. Vreme će pokazati da li su Duterteove izjave o nameri da oružje ubuduće kupuje u Rusiji samo prazne reči ili dobro promišljen program.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online