Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.11.2016.
15:17
Vestionline, Blic.rs A

Viši sud: Nema Bregzita bez odluke parlamenta

Viši sud u Londonu presudio je da vlada Velike Britanije ne može da pokrene Član 50 bez odluke parlamenta.

Reuters
Razočarana Tereza Mej će da uloži žalbu na presudu

- Sud nije prihvatio argumente Vlade - rekao je sudija. Odluka suda će verovatno usporiti proces izlaska Velike Britanije iz EU.

Ovo je veliki udarac za premijerku Terezu Mej koja je insistirala da sama vlada može da pokrene proces.

Prošlog meseca Višem sudu žalbu su uložili aktivisti koji tvrde da premijerka Tereza Mej i njeni ministri nemaju ovlašćenja da pokrenu primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju, bez eksplicitne podrške nacionalnog parlamenta.

Vlada razočarana

Britanska vlada je razočarana današnjom odlukom Višeg suda kojom se nalaže da parlament, a ne vlada pokrene proces izlaska Britanije iz Evropske unije i uložiće žalbu.

- Žalićemo se na presudu - saopštila je premijerka.

Kako se dodaje u saopštenju iz kabineta premijerke, Britanija je glasala za izlazak iz EU na referendumu koji je odobrio parlament, prenosi AFP.

- Vlada je razočarana odlukom suda. Zemlja je glasala za izlazak iz EU na referendumu koji je odobren u parlamentu. Vlada je odlučna da poštuje rezultat referenduma - rekao je britanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Lijam Foks u parlamentu.

Prema njegovim rečima, odluka suda predstavlja važno i kompleksno pitanje zakona.

- Ispravno je da razmotrimo pažljivo to pitanje pre nego što odlučimo kako da postupamo -rekao je Foks, prenosi Rojters.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker razgovaraće u petak telefonom sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej o njenom zahtevu da vlada odlučuje o izlasku te zemlje iz Evropske unije, rekao je portparol EK nakon odluke suda.

- Nije na EK da spekuliše o tome, jer postoje određene stvari koje još mogu da se dogode u Velikoj Britaniji, da li će se vlada žaliti ili ne. Nije na nama da to komentarišemo - rekao je portparol EK Margaritis Šinas, a preneo AP.

Britanski političar Najdžel Faraž, koji je bio lider kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU, izrazio je zabrinutost da će sada političari pokušati da blokiraju ili odlože izlazak te zemlje iz Unije.

Faraž, koji je smenjen sa čela Partije za nezavisnost Velike Britanije, ocenio i da bi odlaganje bila izdaja prema glasačima koji su podržali Bregzit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online