Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
17:21
Vestionline, Blic.rs A

Bin Laden biznismen u srcu Evrope

Rođeni brat jednog od najpoznatijih terorista svih vreme njegova je sušta suprotnost. Bark Muhamed bin Laden, stariji brat bivšeg vođe Al Kaide uspešan je biznismen koji svoju poslovnu imperiju sve više širi ka zapadu. Poslednju i prilično neočekivanu investiciju realizovao je u Škotskoj.

youtube.com/KellyWurx
Rođeni brat najpoznatijeg teroriste Osame bin Ladena je uspešan biznismen 

Saudijski tajkun u izgradio je u Glazgovu luksuzne stanove namenjene studentima. Nije sasvim sigurno kada se Bin Laden upustio u ovaj biznis, ali mediji pišu da je zemljište na kome je luksuzna zgrada podignuta, kupio za 1.5 miliona dolara 2014. godine, piše "Blic".

Stanovi koje izdaje stariji brat bin Ladena nalaze se u zgradi koja ima i privatnu teretanu, salu za proslave i bioskop. Godišnji najam apartmana iznosi 13.000 funti.

Većina studenata ipak nije znala da stanarinu plaća bratu bivšeg vođe Al Kaide.

- Izneneđen sam što čujem da je taj čovek vlasnik naše zgrade. Mislim da ljudi to doživljavaju kao rizik - rekao je Čenhan Je (26), student iz Kine i jedna od stanara bin Ladenove zgrade britanskom Dejli mejlu.

Pomalo je i iznenađenje što se bin Laden upustio u takav projekat, jer njegova građevinska firma obično radi na daleko većim projektima.

Vladar iz senke

Bakr Mohamed bin Laden jedan je od vlasnika i predsednik kompanije "Saudi Binladen group" sa središtem u saudijskom gradu Džedi. Kompaniju koju je 1931. godine osnovao šeik Mohamed bin Laden Sajid, a Bakr je proširio kako što se tiče tržišta, tako što se tiče polja delovanja, pa se danas pored građevine bavi i naftom.

Porodična firma bin Ladenovih, u čijem upravnom odboru sedi 13 braće bin Laden, moć je stekla najviše zahvaljujući bliskim vezama sa saudijskom kraljevskom porodicom. Upravo zbog toga njihova firma dobijala je i najveće poslove, poput "Džeda tauera" ili "Kraljevske kule", nebodera koji se trenutno gradi u tom saudijskom gradu, a koji bi po završetku trebalo i zvanično da postane najviša zgrada na svetu.

Uprkos činjenici da je visoko pozicioniran u svetu biznisa, Bin Laden retko se pojavljuje u medijima.

- Imamo mnogo bitnih i uticajnih političara, ali pravi vladar Džede je Bakr bin Laden - rekao je jedan od stanovnika tog saudijskog grada nemačkom listu "Špigel".

Razlog zbog Bin Ladenovi, pa i Bakr, kao jedan od najuticajnih članova, izbegavaju mediji je najozloiglašeniji član porodice - Osama bin Laden.

Osama - crna ovca u porodici

Za prezime bin Laden u svetskim medijima prvi put se čulo sredinom osamdesetih godina kada se opširo pisalo o ulozi Osame bin Ladena u organizovanju i finasiranju otpora Avganistanaca sovjetskoj okupaciji. Bin Laden je osiguravao novac i pomoć, gradio kampove za obuku, i dovodio veliki broj dobrovoljaca iz arapskih zemalja, da bi 1988. godine zajedno sa Egipćaninom Ajmanom el Zavahrijem osnivao Al Kaidu.

U hladnoratovsko vreme imao je blagu naklonost medija na zapadu jer se borio protiv sovjeta, ali do sredine devedesetih Osama je postao neprijatelj broj jedna u Vašingtonu, a FBI ga je uvrstio na listu deset najtraženijih terorista na svetu.

Napredovanje Al Kaide mnogi su vezivali upravo za činjenicu da je predvodi Osama bin Laden koji je novcem svoje porodice finansirao tu organizaciju, kao i da je ta ektremistička grupa uživa podršku saudijske kraljevske porodice.

Upravo zbog podržavanja i finasiranja terorista u Avganistanu, porodica se javno odrekla Osame 1994. godine, neposredno pre nego što je Saudijska Arabija poništila njegovo državljanstvo. Zanimljivo je da je godinu dana ranije, 1993. godine Osam dobio državljanstvo BiH.

Veruje se da je nakon što ga se porodica odrekla, Osama utočište pronašao u Sudanu, odakle je organizovao napade na američke oružane snage u Somaliji i Saudijskoj Arabiji. Dve godine kasnije, proteran je iz Sudana i ponovo se obreo u Avganistanu.

Najjkrvaviji napad Osama je izveo 11. septembra 2001. godine. Srušen je Svetski trgovisnki centar, a u napadu je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Deset godina nakon najvećeg terorističkog napada na tlu SAD, Osama bin Laden ubijen je akciji američkih mornaričkih foka u Pakistanu. Njegovo telo sahranjeno je u moru, a porodica bin Laden nikada se nije oglasila u medijima tim povodom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online