Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.10.2016.
08:50
Tanjug, Vestionline A

Lavrov pitao Amerikance kako se zove ono kad su bombardovali Jugoslaviju?

"Sjedinjene Američke Države čak javno vređaju Rusiju optužujući je za ratne zločine u Siriji uprkos činjenici da su bombardovale civilne ciljeve u bivšoj Jugoslaviji", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za televiziju "Rosija 1".

Reuters
Sergej Lavrov: Gađali su civile u Jugoslaviji

Lavrov je to rekao u intervjuu za dokumentarni film pod naslovom "Doneo sam odluku. Jevgenij Primakov". 

- Kada je najveći patriota u svojoj zemlji, političar s velikim iskustvom, važan državni zvaničnik, osoba snažne intuicije koja poseduje enciklopedijsko obrazovanje i razumevanje različitih procesa, saznao da su SAD odlučile da počnu bombardovanje SR Jugoslavije, smatrao je da nema smisla da nastavi sa uobičajenim aktivnostima i odleti kod američkog potpredsednika Alberta Gora na važne, ali ipak rutinske razgovore - rekao je Lavrov. 

Taj zaokret, prema njegovim rečima, "postao je podsetnik da Rusija ne može da u svetu ima drugu misiju sem misiju odbrane istine i da to radi zajedno sa drugim silama, ali svakako ostvarujući ravnopravne odnose i dogovore od uzajamne koristi".

- Agresija na Jugoslaviju je svakako bila agresija. To je, inače, bio prvi oružani napad u Evropi na jednu suverenu državu posle 1945. godine - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako sada o tome govorimo, imajući u vidu ono što se događa u vezi sa Sirijom, zapadni partneri Rusije, na prvom mestu Amerikanci, ali i Britanici, u svojoj histeriji upućuju javne uvrede koristeći reči kao što su "varvarstvo" i "ratni zločini".

- Podsetiću da je agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju bila povezana s napadima na ogroman broj civilnih ciljeva, kao što su srpska televizija, mostovi kojima su putovali civilni putnički vozovi i još mnogi. Hiljade ubijenih, od kojih nekoliko stotina dece, 250.000 izbeglica niko se od tada nije setio - rekao je šef ruske diplomatije.

Kako je istakao, da Rusija, posredstvom Primakova, nije reagovala onako kako je on reagovao na to grubo kršenje međunarodnog prava, onda Rusija verovatno to dugo ne bi mogla sebi da oprosti, i njena istorija bi sadržala još jednu neprijatnu stranicu.

- On (Primakov) je to uradio na takav način da je Rusija pokazala svoj karakter i usvojila jedini ispravan stav u tom trenutku - rekao je Lavrov.

Primakov je bio premijer Rusije od 1998. do 1999, a u svojoj karijeri je bio i ministar spoljnih poslova, predsednik Vrhovnog Saveta Sovjetskog Saveza i šef obaveštajne službe, podseća Tass.

On je 24. marta 1999. godine poleteo avionom u zvaničnu posetu Vašingtonu, ali je, u trenutku kada je leteo iznad Atlantskog okeana, saznao da je NATO počeo da bombarduje tadašnju Jugoslaviju.

Tada je Primakov odlučio da otkaže posetu i naložio da se avion preusmeri i vrati u Moskvu, u manevru koji je nazvan "Petlja Primakova", navodi ruska agencija.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2016. 13:24
Само људи са тешким психичким проблемима могу да алудирају да су Руси криви зато што су нас Американци бомбардовали; Усуђујем се да мислим да је то последица комбиноваог деловања ослабљеног уранијума који је индуковао иреверзибилне процесе аутодениграције са прогресивном атрофијом интелектуалних капацитета и електромагнетних таласа проузрокованих савременим средствима комуникације који доводе , с једне стране до акутног аутошовинизма, а са друге до неконтролисаних фрустрација опсесивног карактера. С таквим људима не треба полемисати, њима треба помоћи.
Sreda 02.11.2016. 13:26
Прије бомбардовања С.Р. Југославије бомбардовали су Србе у БиХ. 1994.-1995. И Србе у Р.С. Крајини су бомбардовали ? Запад је чинио злочин на југословенским просторима. Што се тиче совјетског руководства које је срушило СССР 1991. ( а 75 % грађана СССР-а било је да СССР остане) јесу највећи из-дајници и они су индиректно криви за сва зла која су се десила у Југославији. Они су срушили поредак успостављен на Јалти и омогућили Западу да ради шта хоће. За оне који су тада страдали промјена погледа у односу на тадашње је закаснела . Значано је то што се односи у свету мењају .
Sreda 02.11.2016. 13:28
Ух, како се није сетио контејнера са касетним бомбама баченим на Ниш. И то у више наврати у сред града. Једном највећа пијаца у граду, други пут између болнице и хитне помоћи, трећи пут на стамбено насеље Дуваниште и четврти пут стамбене зграде и куће на Булевару Немањића. Једна о тих малих жуто- наранджасти бомбицаа, пала је на три метра испред улаза у моју зграду. Број погинулих се тачно зна. То нам је, поред осталог донео Милосрдни анђео! Е сад, пуј-пике, не важи се! Заборавимо све то, па правац у НАТО! НЕ У НАТО.....НЕ У НАТО....И НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ШТА СУ НАМ УРАДИЛИ.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online