Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.10.2016.
11:48
Tanjug, Vestionline A

Zašto je američka čizma u Norveškoj iznervirala Ruse?

Rusija je kritikovala plan o raspoređivanju više od 300 američkih vojnika u Norveškoj, istakavši da se severna Evropa time neće učiniti ništa bezbednijom.

Reuters
Američki vojnici stižu u Norvešku

Norveška je u ponedeljak najavila da će 330 američkih marinaca od januara 2017. biti stacionirano na njenom tlu, oko 1.000 kilometara od ruske granice, i da će biti angažovani u obuci i vojnim vežbama, a baza će im biti na aerodromu Vernes u središnjoj Norveškoj.

- Stacioniranje jedinica Rotacionih snaga američkog Marinskog korpusa od oko 330 vojnika na aerodromu Vernes zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u severnoj Evropi - rekao je francuskoj agenciji portparol ruske ambasade u Oslu Maksim Gurov.

Ministarstvo odbrane Norveške je saopštilo da će dozvoliti američkim trupama da budu stacionirane na njenom tlu tokom ograničenog perioda počev od 2017. godine u trenutku kada su tenzije pojačane između Rusije i Zapada zbog sukoba u Ukrajini i Siriji, mada Norveška ima dobre odnose sa svojim susedom, primećuje AFP.

Rojters napominje da će to biti prvi put da strane trupe budu stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svetski rat.

Norveška, koja priznaje svoju zavisnost od NATO u odbrani svoje teritorije, napomenula je da će to "eksperimentalno raspoređivanje" biti preispitano tokom godine.

Neki eksperti strahuju, međutim, da bi potez Norveške mogao da pogorša regionalne tenzije.

Pre nego što se 1949. pridružila NATO-u, Norveška je odagnala strahove Rusije obećavši da neće otvarati svoju teritoriju za strane borbene trupe sve dok Norveška ne bude napadnuta ili dok joj se ne zapreti napadom, podseća francuska agencija.

Norveška vlada sada tvrdi da se trupe NATO-a već redovno obučavaju u toj zemlji i da raspoređivanje trupa ne znači i otvaranje stalne američke baze.

SAD već imaju velike količine vojne opreme u Norveškoj, naročito u tunelima prokopanim kroz planine, ali ne i vojnike.

NATO je u julu najavio da će, takođe, na rotacionoj bazi, rasporediti četiri multinacionalna bataljona u Poljskoj i u baltičkim državama kako bi odvratio eventualni ruski upad, podseća AFP.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2016. 20:47
Kada bogate države poput SAD-a zahtevaju od siromašnih i nerazvijenih poslušnost i vazalsku politiku, to se pravda interesom siromašnih. Ali kada se to radi državi sa najvišim životnim standardom, bez spoljnog duga, sa značajnim rezervama nafte i.... onda je to nešto drugo. SAD i Norveška imaju razvijenu saradnju na mnogim poljima, videćemo da li će šta pametno izaći iz svega, ili se situacija pogorašava upravo kako to sada izgleda.
Petak 28.10.2016. 20:50
Skoro sam na nekom TV programu u Nemackoj vidjela parce dokumentarnog filma, tema je bio Sibir. Od prilike, kao sto Srbija ima kvalitetne zemlje za obradjivanje, a nema ko da radi, tako i u Sibiru ima svacega, ali se Rusima ne ide u Sibir... (Ruku na srce, vazda sam se pitala u cemu je razlika izmedju Kanade i Sibira, mislim klimatski... Ali, Rusi ocigledno nisu uspjeli da tamo izgrade dovoljno naselja udobnih za zivot, pusti komunizam - moj komentar). Medjutim, kazu, Kinezi nemaju problema sa klimom i rade i grade, sa one strane granice, pitanje je dana kada ce legalno ili ne preplaviti i ruski Sibir. E, sad, valjda bi, sa stanovista `Zapada' bila steta prepustiti ceo Sibir Kinezima? Druga novost je, negdje na ZDF u nekom razgovoru protiv `Putina' je izvjesni gost iz Sirije rekao u brk nemackim politicarima da su uzasno arogantni i da se mnogi raduju da Rusi i Kinezi ulaze kao mocne drzave aktivno u politiku i time mjenjaju jednopolarni svet.
Petak 28.10.2016. 20:51
Iritantnom je postala taktika političkog zapada i njegovih uposlenika van zapada da "suptilnom" metodom, koju je izmislio čini mi se Gebels, pokušaju da notornu laž provuku kao istinu tako što će je ponavljati ili će ići na to da im se vjeruje i bez provjere. Kad čovjek pročita u komentarima da je Petrograd zapravo bio švedski dok ga onda nisu oteli zli Rusi, šta drugo da kaže? Nema veye što je osnivač grada Petar Veliki. Jer bitno je da se ponavljanjem rasklima stvarnost u ljudskoj glavi i instalira svoja verzija istine. Svjedoci smo da se u zemljama bivše YU koje su van NATO i EU sukobljavaju razni interesi. Jedan od načina borbe je vjerovatno i ovo. Da sadašnjem evroatlantskom estasblišmentu odgovara priča je je Zemlja ravna, mislite li da ne bi bilo likova ovde koji bi to tvrdili? Sve ovo pišem pod pretpostavkom da je "Slaven" bar plaćen za ono što je napisao, a ne jednostsvno neobrazovan i to temeljno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online