Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.10.2016.
15:52
Vestionline A

"Sukobi sa Zapadom ne vode do Hladnog rata, ipak..."

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da Zapad i Rusija trenutno nemaju nepomirljivih ideoloških nesuglasica koje bi dovele do novog Hladnog rata.

Reuters
Oštra retorika Zapada gora nego u vreme Hladnog rata: Sergej Lavrov

- Ipak, javna oštrina zapadnih partnera prevazilazi meru više nego u vreme Hladnog rata - poručio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je podsetio da su tokom Hladnog rata na snazi bila nepisana pravila kojima su strane rukovodile, na svaki način pokušavajući da ne stvore situacije koje bi druga strana smatrala opasnim iznenađenjem.

- A sada je drugačija situacija, zato što se pravila dovode u pitanje - istakao je ruski ministar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2016. 21:55
Sukobi interesa između Zapada i Rusije ima sve oblike hladnog rata i predstavlja borbu za ostvarivanje prevlasti u oblasti Crnog mora koja je od ključnog značaja za obje strane, tvrdi analitičar Milovan Drecun. "Tu je glavna bitka oko Krima i ko će imati kontrolu nad Krimom, jer se odatle preko Sevastopolja i mornarice zapravo vrši dominacija u Crnom moru što je veoma bitno i za ostala područja - i za Balkan, Kavkaz i dalje prema centralnoj Aziji otvara put", ukazuje Drecun. Primjenjuje se koncept obojene revolucije, ali sa izraženim elementima nasilja, s tim što sada se ne ide isključivo na kartu rušenja diktatorskih režima. "Prvi put sada obojenom revolucijom ne rušite sada nekog apsolutistu ili diktatora, rušite demokratski iozabranom predsjednika. To može da bude izuzetno opasan presedan", smatra Drecun i dodaje da su prisutna kontradiktorna tumačenja međunarodnog prava. "Koji ćemo sada princip uvesti u funkcionisanju međunarodne zajednice. Da li princip poštovanja suvereniteta, ne mijenjanja međunarodno priznatih granica ili ćemo otvoriti mogućnost da taj princip bude dopunjen da otvorimo pravo na samoopredjeljenje. Da li ćemo to dozvoliti narodima ili nacionalnim zajednicama. Vrebaju mnogi , traže mnogi", smatra Drecun. Drecun ističe da se Srbija nalazi u rascjepu podrške Rusiji i zaštiti vlastitih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji odnosno prava na očuvanje integriteta vlastite zemlje. "To su veoma ozbiljne stvari koje ako se opredijelite za jednu ili drugu stranu u geopolitičkom sukobu Rusije i Zapada, ako prenaglite ili djelujete preuranjeno, možete da pretrpite ozbiljnu štetu", tvrdi Drecun. Drecun ukazuje da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova od strane dijela međunaordne zajednice otvorena Pandorina kutija što se prelilo i na ostala krizna područja u svijetu
Utorak 25.10.2016. 21:14
"Rusija u OBRUCU , od krajnjeg severa Norveske do Beringovog prolaza !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online