Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.10.2016.
02:11
Vestionline A

Svet na ivici da dobije beskonačnu čistu energiju

Dobijanje gotovo beskonačne količine čiste energije moglo bi uskoro da postane realnost zahvaljujući novom rekordu fuzijskog reaktora koji je ostvario tim američkih i britanskih naučnika.

pixabay.com
Rešenje je u suncu

Nuklearna fuzija, proces koji se već decenijama smatra potencijalnim izvorom beskonačne energije, identičan je reakciji fuzije koja se dešava u jezgru Sunca.

Jezgra lakših elemenata međusobno se spajaju pod dejstvom visokih temperatura, magnetnih polja i pritiska, rezultujući nastajanjem težih elemenata, prilikom čega se oslobađa velika količina energije.

Oponašanjem sunčevih fuzijskih procesa u specijalno dizajniranim reaktorima, odnosno spajanjem atoma vodonika, naučnici su uspeli da dobiju helijum, stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe.

Da bi uopšte došlo do ovih reakcija, potrebno je da se superzagrejani gas – u stanju plazme – podvrge velikom pritisku koji sabija atome i dovodi do njihove međusobne reakcije.

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Fuzionog centra u Kembridžu uspeli su da postignu rekordni pritisak u reaktoru Alcktor-C Mod Tokamak, premašujući prethodni rekord za čak 15 odsto.

Zahvaljujući pritisku od 2.05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa mora, istraživači su stvorili temperaturu od 35 miliona stepeni Celzijusovih, što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru.

To je rezultovalo stvaranjem nekoliko stotina biliona fuzijskih reakcija po kubnom metru u sekundi, piše MIT News.

Rezultati su predstavljeni na Konferenciji za fuzijsku energiju koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju održala u Kjotou.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2016. 02:37
Zahvaljujući pritisku od 2.05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa mora, istraživači su stvorili temperaturu od 35 miliona stepeni Celzijusovih, što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru........................................................................Povlacim svoj komentar o seoskoj radodajki. Puno je bolje da se bavite time nego li naukom. ....Pritisak od 2.05 bara je skoro pa pritisak u gumi od automobila. Pritisak koi se dobije na 10 metara dubine pogodni je puno za ugodnu masazu nego li za fiziju. Osim toga ko to izmjeri temperaturu u suncanom jezgru. Volio bi da mi objasnite (posto vidim da ste strucni) zasto se te atomske reakcije ne desavaju na 10 kilometara dubine mora gdje izbijaju iz vulkana zagrijani gasovi jer je tamo pritisak 1000 puta veci???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online