Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2016.
18:43
B. Božin - Vesti A

Merkelova na Nirnberškom procesu

Policija je ovih dana pretresla stan i kancelariju pravnika Dubravka Mandića, nemačkog državljanina rođenog u Sarajevu i člana sve popularnije desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), posle pet tužbi koje su protiv njega zbog fotomontaže uputili pojedini političari iz redova Socijaldemokratske partije (SPD) i stranke Zelenih.

Reuters
Žrtva sporne fotomontaže: Angela Merkel

Mandić je odranije poznat po radikalnim stavovima. Prašinu je podigla i njegova Fejsbuk stranica na kojoj je američkog predsednika Obamu nazvao "kvota-nigerom" i gde tvrdi da se AfD od nacističke NPD razlikuje "pre svega u našoj širokoj podršci građana, a ne toliko po sadržaju".

Pre godinu dana Mandić je na svom profilu objavio crno-belu fotografiju sa suđenja nacističkim zločincima u Nirnbergu 1945. i 1946. godine, na kojoj je fotomontažom glave nacističkih vođa - zamenio glavama aktuelnih nemačkih političara.

Ovu poruku su mnogi shvatili kao poziv na pogubljenje, jer je poznato da je na tom procesu na smrt osuđeno 12 nacista.

Lica Geringa i Hitlerovog zamenika Hesa Mandić je zamenio slikama kancelarke Merkel i predsednika Gauka, a na slici su i glave političara iz stranaka Levice i Zelenih, poput potpredsednice parlamenta Rot, šefa Zelenih u Bundestagu Hofrajtera, šefa te partije Ezdemira, zatim bivšeg ministra inostranih poslova Fišera, kao i potpredsednika Bundestaga Štegnera iz SPD-a i drugih ličnosti sa samog vrha nemačke političke scene.

Turski model

Mandić je ogorčen, pa je kućni pretres nazvao "neumerenim", a tužilaštvu i policiji prebacio da su impresionirani što je tužbu uputilo više poznatih političara. "Tako rade samo države koje ne poznaju pravo", napisao je Mandić, a njegov prijatelj Fronmajer je u sličnom tonu dodao: "U Turskoj se redovno zatvaraju ljudi koji, kao i Mandić, misle drugačije. Žele li gospođa Rot i njeni istomišljenici da turske odnose uvedemo i u Nemačku?".

Posle toga, Mandića su odvojeno za uvredu tužili Rotova, Hofrajter, Ezdemir, Fišer i Štegner, pa je u okviru istrage naložen pretres, a u akciji je zaplenjen njegov kompjuter.

To je satira

>Ogranak AfD-a u Baden-Virtembergu najoštrije je osudio postupak tužilaštva. "Gospodin Mandić je pre više meseci na svojoj privatnoj stranici objavio jednu oštru polemično-satiričnu kritiku u kojoj je pomoću fotomontaže osobe optužene u procesu ratnim zločincima, zamenio licima poznatih političara", napisao je portparol AfD-a Markus Fronmajer, koji je proces okarakterisao kao "masivan napad na slobodu mišljenja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online