Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.10.2016.
02:14
B. Božin - Vesti A

Terorista se obesio u zatvoru

To što se uhapšeni islamista Džaber Albakr (22) u sredu uveče obesio u svojoj zatvorskoj ćeliji, u nemačkoj javnosti je ocenjeno kao "skandal", "katastrofalan propust" (zatvorskih čuvara), ali i kao kolektivna nesposobnost policije, sudskih i zatvorskih vlasti koje nisu pomno nadzirali opasnog teroristu, iako je postojala opasnost da on sebi oduzme život u ćeliji.

Reuters
Zatvor u Lajpcigu: Iza ovih zidina nisu sačuvali opasnog Sirijca

Političari su ogorčeni i na "totalni gubitak kontrole nemačkih službi", a ministar policije Tomas de Mezijer je hitno zahtevao razjašnjenje ovog slučaja kako bi se sprečila nagađanja.

Usamljenik ili član grupe

Demohrišćanin Volfgang Bozbah smatra da je to što se desilo "prava noćna mora".

- S obzirom na težinu optužbi, zabrinjavajuću količinu eksploziva koja je otkrivena i pojačanu pretnju za našu zemlju - to je prava tragedija - rekao je Bozbah i dodao da je ostalo nerazjašnjeno da li je Sirijac bio radikalizovani usamljenik ili deo veće terorističke grupe.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Lajpcigu, zvaničnici su odgovarali na rafal neprijatnih pitanja.

Odlikovanje "saučesnicima"

Taman kada je cela Nemačka debatovala o tome da li dvojicu sirijskih izbeglica odlikovati zbog odvažnosti, Albakr je na saslušanju optužio ovu dvojicu da su znali sve o njemu. Jedan od njih, Muhamed A, ispričao je novinarima da im je Albakr ponudio novac i poverio kako je od Islamske države dobio 10.000 dolara, a posle postavljanja kofera sa eksplozivom na nemačkom aerodromu, čekalo bi ga još novca.

Šef zatvora u Lajpcigu Rolf Jakob je naveo da je poslednja regularna kontrola ponašanja zatvorenika obavljena u 19.30, a već u 19.45 se Sirijac obesio - svojom košuljom vezanom za rešetku ćelije.


Albakr je u svojoj ćeliji kontrolisan najpre na svakih 15 minuta, objasnio je Jakob, a posle toga su prema preporuci psihologa intervali produženi na pola sata.

Glad, lampa, pa vešanje

Advokat Albakra po dužnosti, Aleksander Hibner, za list "Bild" je izjavio da je od ponedeljka štrajkovao glađu. Međutim, u sredu je razbio lampu i manipulisao sa štekdozama za struju, ali ni posle toga nije nadziran neprekidno 24 sata, iako je evidentno postojala opasnost od samoubistva.
Ovaj Sirijac iz Kemnica, koga je već duže vreme nemačka obaveštajna služba BND vodila kao potencijalnog teroristu, umalo je izveo bombaški napad na jedan od berlinskih aerodroma. Kada je policija nespretno upala u njegov stan u subotu, on je uspeo da im umakne. Za sobom je ostavio obilje dokaza o pripremanom terorističkom napadu, pored ostalog i 1,5 kilogram visokoeksplozivnog acetonperoksida TATP.
Iz Kemnica je stigao u Lajpcig, a skrovište je potražio kod dvojice zemljaka izbeglica, koji su ga na prepad savladali jer su ga, po kasnijim izjavama, "prepoznali na policijskoj poternici na Fejsbuku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online