Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
02:15
B. Božin - Vesti A

Preko trnja do nemačkog Krsta

Dodela ordena povodom Dana nemačkog ujedinjenja za ono "što našu zemlju čini jakom" je rekao predsednik Joahim Gauk na prijemu u dvorcu Belvi 4. oktobra, tradicija je koju rado sledi još od ideje predsednika Riharda fon Vajczekera da se odlikuju izvanredni rezultati u oblasti socijalnog i društvenog angažovanja, angažovanja za demokratiju i miran suživot.

B. Božin
Trenutak za pamćenje: Sahiti sa nemačkim predsednikom Gaukom

Jedan od 29 izuzetnih dobitnika Krsta za zasluge sa lentom je i Rikardo M. Sahiti, dirigent iz Frankfurta na Majni. U zvaničnom obrazloženju za njegovo odlikovanje stoji da je "sa puno idealizma 2002. godine osnovao Filharmoniju Roma i Sinta".

Na pitanje da li je posle 14 godina još uvek isti idealista, umetnik za "Vesti" odgovara:

- Ovaj orden doživljavam i kao priznanje svom orkestru. To će nam pomoći da se ubuduće lakše reprezentujemo i povezujemo nemačku i romsku i ostale kulture u Evropi.
Rođen je 1961. u Kosovskoj Mitrovici kao jedno od dvanaestoro dece. Otac je radio u fabrici cigareta Duvan, a majka je bila domaćica. Rikardo je imao retku privilegiju onog doba da su mu roditelji kupili klavir, a još neobičnije je bilo to da su hteli da postane dirigent! Muzičku školu je završio u Prištini, pa je odlučio da ode na studije u Beograd.

- Zbog velike konkurencije za samo tri mesta na smeru pedagogije i dirigovanja, mesec dana sam vežbao po 20 sati i na kraju uspeo. Mnogo sam se radovao što mi je profesor bio Stanko Šepić, kome sam se divio, a kasnije izvodio i njegova dela.

Od 1988. do 1992. bio je student Čajkovski konzervatorijuma u tadašnjem Lenjingradu kod profesora Jurija Simonova, koji je radio u Boljšoj teatru i "veoma dobro poznavao manuelnu tehniku, interpretaciju očima i to kako svaki pokret može nešto da znači".

- Po povratku sam hteo da počnem život u Beogradu, ali mi je majka rekla da odmah moram u Nemačku kod sestara, jer "će se u Jugoslaviji desiti nešto loše". Sestra je sutradan kupila karte i otputovao sam najpre u Amsterdam, a onda u Frankfurt. Kad je jugoslovenska vojska napustila Kosovo, mesec dana posle rata, UČK armija i francuski vojnici su došli u mahalu na Bairu, a jedan francuski vojnik je mom ocu rekao da napusti kuću. On je pitao zašto to da uradi, ako je građanin ove zemlje, a Francuz je zapretio da će pucati. Moj otac je onda uzeo tašnu i sako i video kako ljudi napuštaju mahalu, kako se kuće pale, a UČK i francuski vojnici na traktorima iz 600 kuća su sve pokrali. Otac je došao u severni deo Mitrovice, verujući da će narod negodovati, ali je posle 10 dana razočaran stigao do Beograda, a posle i kod brata u Suboticu. Umro je 2000. od moždanog udara daleko od majke, koja je 1992. sahranjena na Kosovu - sa gorčinom govori Sahiti.

Rekvijem za Aušvic

Kada je 2002. okupio romske filharmoničare na koncertu u sali "Klara Šuman" u Frankfurtu, stručna javnost nije verovala da tako nešto može da opstane.
- Koncert je bio rasprodat, mediji su nas tri dana non-stop pratili - kaže Sahiti.
Ideja je odmah proglašena "muzikom protiv klišea".
- Mnogi kompozitori poput Bele Bartoka, Betovena, Bramsa, Rahmanjinova, Šostakoviča bili su inspirisani Romima, da su veliki solisti kao Džordž Cifra, Ana Netrebko romskog porekla - veli Sahiti.
U početku je bio samo gudački orkestar sa 25 muzičara, a 2011. na Betovenovom festivalu je bilo već 70 filharmoničara!
Mnogi muzičari su članovi drugih orkestara i filharmonija iz Mađarske, Rumunije, Beča, Minhena, Lajpciga, Ajzenaha, Darmštata... Internacionalnu slavu Romi i Sinti filharmoničari stiču nakon premijere "Rekvijema za Aušvic", autora Rožea Morena 2012. u Amsterdamu, posle čega je usledila čitava serija koncerata po Evropi.

To da su Romi i na kraju 20. veka ponovo doživeli egzodus tumači time da istorija ničemu nije naučila ljude.

- Srećan sam što sam bio rođen u Jugoslaviji, koja mi je pružila obrazovanje, a mom ocu i mnogim Romima sve do osamdesetih dosta omogućila. Kad se sve srušilo devedesetih, to nisam mogao da razumem. Sve to je mnogo žalosno, jer na kraju je stradao samo nedužni narod.

Poruka za srpske vlasti

Na pitanje da li prati aktuelni položaj Roma u Srbiji, Sahiti kaže da je 2014. godini ARTE snimao film o njemu, kada je posetio i Beograd, i zna da je situacija njegovih zemljaka teška.
- Dužan sam Srbiji i Jugoslaviji zbog svega što sam naučio i želim da nekako uzvratim, ali sam iznenađen što imam pasoš B kategorije, sa kojim ne mogu da putujem po Evropi bez vize - kaže Sahiti.
Čuveni dirigent kaže da bi voleo da na "Kolarcu" održi koncert sa svojim filharmoničarima.
- I dalje sam građanin zemlje koja mi je dala obrazovanje i diplomu, ona je moja prva domovina i uvek će to biti - poručuje Sahiti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online