Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.10.2016.
15:39
Vestionline, rs.sputniknews.com A

"Amerika igra opasnu igru u Siriji, bolje da se usijane glave smire..."

Moskva je uverena da američki predsednik Barak Obama i državni sekretar Džon Keri neće prihvatiti vojni scenario u Siriji, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Reuters
Rusi u Siriji na poziv vlasti: Tu su borbeni avioni, ali i raketni sistemi

- Uveren sam da američki državni sekretar Džon Keri, sa kojim smo razgovarali o ovoj situacij, ne toleriše vojni pristup - rekao je Lavrov u intervjuu za ruski Kanal Jedan.

Ruski ministar je dodao da "i predsednik Barak Obama, koji je to više puta rekao predsedniku Vladimirru Putinu, čvrsto stoji iza političkog rešavanja krize u Siriji", rekao je on, prenosi TAS .

- Moskva se nada da će američka podrška vazdušnim napadima u Siriji da se smiri - rekao je ministar.

TAS prenosi i da je Lavrov u TV gostovanju rekao da je došao do informacija iz tajnih izvora, koji su prilično pouzdani, da je Vašington inicirao "tepih bombardovanja" na sirijske aerodrome.

- Dobili smo pojedine informacije da bi krstarećim raketama mogli da gađaju aerodrome kako bi onemogućili Sirijcima da lete. To je veoma opasna igra, uzimajući u obzir da Rusija, koja se u Siriji nalazi na poziv zakonskih vlasti, u toj zemlji ima dve baze na kojima je rasporedila PVO - istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da se nada će se "usijane glave smiriti i da će, na kraju krajeva, ozbiljno razmotriti to pitanje".

- Prema istom izvoru, čujem da Bela kuća razmatra i druge opcije, a Moskva ima načina da zaštiti svoje resurse u Siriji. Utešno je što, prema istom tajnom izvoru, čitav niz američkih funkcionera shvata da bi svaki napad na objekte sirijske vojke predstavljao notorno kršenje međunarodnog prava - rekao je Lavrov.

Ruski diplomata je ocenio da je u svim tim potezima Vašingtona teško razaznati jednu zajedničku strategiju.

- To se vidi i u odnosu SAD prema Nusra frontu. Pitao sam državnog sekretara Džona Kerija postoji li neki tajni plan da se ta teroristička organizacija očuva kako bi se potom iskoristila kao glavni pokretač za promenu vlasti, međutim on se kleo da to nije istina, kao i da se protiv nje takođe vodi rat - rekao je Lavrov. Rusija ne bi želela, dodao je on, da administracija američkog predsednika Baraka Obame ode u istoriju kao neko ko je ojačao terorističku organizaciju Nusra front.

Sajber kriminal

Ministar se osvrnuo i na sajber kriminal za koji je rekao da je "Moskva više puta pozvala Vašington da sarađuju u borbi protiv sajber kriminala".

- Razlozi Vašingtona da ne sarađuje sa nama po tom pitanju u 995 slučajeva se odnose na državljane Rusije koji su u inostranstvu osumnjičeni za sajber kriminal. Zato sam pozvao sekreatara Kerija na konsultacije jer mi nismo zainteresovani za odbranu toih državljana. Oni mogu da naude i Ruskoj Federaciji i bilo kojoj drugoj državi - ukazao je ministar i dodao da nikada nije dobio odgovor od Vašingtona na to pitanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online