Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
10:24
blic.rs A

Rusi drogirali američke diplomate, ali tu nije kraj njihovim mukama

Stejt department izneo je svoju zabrinutost ruskoj vladi zbog maltretiranja zvaničnika SAD, nakon što je otkriveno da je dvoma američkih diplommata sipana tzv. "droga za silovanje" u piće prilikom posete Sankt Peterburgu prošle godine.

pixabay.com
Biće im sve teže, kažu Rusi

Muškarac i žena, diplomate iz SAD, bili su drogirani tokom prisustvovanja konferenciji UN posvećenu borbi protiv korupcije u novembru 2015, a policija je zaključila da su opojnu supstancu najverovatnije uneli putem pića koje im je posluženo u hotelskom baru. Jedno od njih dvoje završilo je u lokalnoj bolnici pre povratka u SAD.

Moskva je saopštila da nema dokaza za tvrdnje Vašingtona o incidentu. S druge strane, portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo rekla je da je "diplomatsko osoblje SAD doživelo maltretiranje i nedostojan tretman u Rusiji u poslednje dve godine, zbog čega je Stejt department ozbiljno zabrinut", piše "Gardijan".

Zapadni zvaničnici i novinari u Moskvi prethodno su prijavili da su u svojim stanovima pronašli znake provale, zbog čega sumnjaju da su im domovi ozvučeni.

Spoljni neprijatelji

Tokom prvog mandata Baraka Obame ruski obaveštajci navodno su upali u dvorište američkog atašea odbrane u Moskvi i ubili mu psa. Ipak, ove informacije su i dalje u domenu diplomatskih glasina, i nisu potkrepljene dokazima.

SAD su suspendovale bilateralne odnose sa Rusijom po pitanju sirijske krize, objavio je Stejt department. Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je razočaranje zbog ovakvog poteza Vašingtona, istakavši da Amerikanci pokušavaju da svale sopstvenu krivicu na nekog drugog.

Ipak, nedavni incidenti ukazuju na to da su ruske bezbednosne službe pribegle krajnje bizarnim taktikama zastrašivanja, piše "Gardijan". Nakon podizanja tenzija sa Zapadom posle aneksije Krima, i sam predsednik Vladimir Putin pričao je o "spoljnim neprijateljima" i "petoj koloni koja pokušava da razori Rusiju iznutra".

Izmet u stanovima

Američki zavničnici žalili su se na misteriozne provale u njihove kuće i stanove, kada su nalazili promenjen raspored nameštaja, upaljena svetla i televizore kao znak da je neko bio u njihovoj kući, pisao je "Vašington post" još u junu. Neke diplomate su po povratku u stan zaticale odvrnutu slavinu, ili ljudski izmet nasred sobe.

Američki šef diplomatije Džon Keri pričao je sa Vladimirom Putinom o problemima s kojima se sučavaju američke diplomate tokom posete u martu, Ipak, samo tri meseca kasnije ruski vojnik ispred ulaza u američku ambasadu u Moskvi zaustavio je američkog diplomatu i slomio mu rame, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da je u pitanju bio prerušeni agent CIA. Portparolka ruskog MIP Marija Zaharova nakon toga je izjavila:

- Što više Amerikanci budu narušavali odnose sa nama, to će njihovim diplomatama biti teže da rade u Rusiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online