Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.10.2016.
16:16
Vestionline, Sputniknews.com A

Ispovest: Ovako CIA muči (VIDEO)

Dvojica bivših zatočenika, koje je CIA držala i mučila na tajnom mestu više od jedne decenije, rekli su organizaciji "Hjuman rajts voč“ da su im ispitivači pretili improvizovanom električnom stolicom.

twitter.com/TessBorden
Čim otoci od prethodne torture nestanu, nova tortura se nastavlja

Dvojica bivših zatočenika Centralne obaveštajne agencije (CIA) opisala su od strane američke agencije prethodno neobjavljene metode mučenja, uključujući i pretnje električnom stolicom i da će biti okačeni o određene delove tela, navodi "Hjuman rajts voč“ u izveštaju.

- Njih dvojica, Rida el Nadžar (51) i Lotfi el Arabi el Geriši (52) ispričali su u dva nezavisna izveštaja... da su im pretili električnom stolicom, da su bili izloženi raznim oblicima mučenja vodom i da su duži vremenski period bili okovani sa rukama u lancima postavljenim na plafone njihovih ćelija - navodi se u izveštaju.

Oba zatočenika opisala su metalni uređaj koji je imao žice sa štipaljkama u koje se stave prsti, i kacigom povezanom sa žicama, navodi se u izveštaju.

Prema organizaciji za ljudska prava, obojica su objasnila da su im američki islednici pokazivali električnu stolicu i pretili da će je upotrebiti. Nadžar je opisao načine mučenja vodom, kao što potapanje u veliko bure ledene vode sa licem nadole, dok je privezan za dasku, navodi se u izveštaju. Nadžar je rekao da  ga je u pritvoru povremeno posećivao lekar, za kog je rekao da je Amerikanac, pregledao bi ga i povremeno mu davao injekcije kako bi spao otok od batina.

- Ali kada otok spadne, ovaj lekar daje zeleno svetlo da mučenje može ponovo da počne - rekao je on u razgovoru za HRV.

Bivši zatočenici su takođe kazali da su lancima bili kačeni na šipku na plafonu ćelije, dok su ih ispitivači u više navrata u tom stanju tukli, kao i nakon toga, navodi se u izveštaju.

Nadžar je dodao da nije dobijao hranu i da nikada nisu imali pristup toaletu, navodi se u izveštaju.

Geriši je rekao da su mu pokazali kovčeg i rekli da će ga staviti u njega. Improvizovana električna stolica ne pominje se na 499 stranica u Rezimeu američkog Senata o mučenju, gde su opisane sve tehnike surove torture - od potapanja u vodu do sodomije i rutinskog kačenja zatvorenika o šipku na skoro ceo dan.

Pun izveštaj Senata, od preko 6.000 stranica, i dalje je strogo poverljiv. Obojica zatvorenika su uhapšena u Pakistanu, sa šest meseci razlike.

Nadžar je navodno bio telohranitelj Osame bin Ladena, što on poriče, a CIA nikada nije dala nikakve dokaze koji bi podržali takvu tvrdnju.

Geriši kaže da su ga njegovi ispitivači optuživali da je pripadnik Al Kaide ili da ima veze sa terorizmom, što on poriče. Obojica su iz Tunisa, pušteni su i vraćeni u svoju zemlju prošle godine. Nisu nikada optužen za zločin, a američka vlada im nije dala nikakvu nadoknadu za mučenja, niti za držanje u pritvoru  pritvora bez optužbe 13 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online