Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
12:35
Srna A

Kirgistan: Vlada izdala "dozvolu za ubijanje"

Privremena vlada Kirgistana proglasila je delimičnu mobilizaciju i odobrila svojim vojnicima da otvaraju vatru i ubijaju u cilju suzbijanja etničkih sukoba Uzbeka i Kirgiza u kojima je do sada poginulo najmanje 100 ljudi u južnim regionima Oš i Džalalabad, a više od 1.000 povređeno.

Vojska Kirgistana ušla je u Oš

Ova odluka odnosi se na regione u kojima je proglašeno vanredno stanje kako bi se zaštitili civili, ali i u samoodbrani i u slučaju masovnih ili oružanih napada.

"Ovaj dekret stupa na snagu od momenta potpisivanja do povlačenja odluke o vanrednom stanju", navodi se u tekstu odluke Vlade.

"Nasilje, pljačka i masakr jačaju. Ako se ne preduzmu odgovarajuće, efikasne mere, problem može dobiti veće razmere i pretvoriti se u regionalni sukob", piše u saopštenju Vlade Kirgizije.

Masakr u uzbečkom selu

 

Bande Kirgiza ubile su 30 Uzbeka u selu Suzak na jugu Kirgizije, dok su drugo selo zapalili, rekao je viši vojni zvaničnik Kirgizije. Talajbek Mirzabajev, oficir zadužen za regrutaciju, rekao je za AP da su se ubistva dogodila danas u selu Suzak u regionu Džalalabad, dok je zapaljeno selo Dostuk i da još nije poznat broj žrtava.

"Želeći da osigura bezbednost građana, zaštiti ustavni poredak i uspostavi red, Vlada naređuje delimičnu mobilizaciju u Kirgiziji", piše u saopštenju.

Veći deo grada Oša, drugog po veličini u zemlji od 5,2 miliona stanovnika, je spaljen, radnje su opljačkane, već ponestaje hrane, a više hiljada Uzbeka je napustilo svoje domove i utočište potražilo u Uzbekistanu, javio je AP.

Očevici kažu da se čak puca na kolonu Uzbeka izbeglica, uglavnom žena i dece, koja se kreće ka Uzbekistanu. Mnogi su tom prilikom ubijeni.

Pucnjava se danas čuje i u gradu Džalalabadu. Američka televizija CNN (Si-En-En) prenela je pisanje kirgiske agencije 24.kg, prema kome se u tom gradu okupilo oko 5.000 mladih pokušavajući da nađu prevoz do Oša.

Napetost vlada i u susednom Bazar-Kurgan selu gde je grupa od oko 400 Uzbeka prevrtala kola i ubila policijskog oficira.

Lokalno stanovništvo tvrdi, kako prenosi AP, da im u pomoć pristižu Kirgizi iz drugih delova zemlje naoružani šipkama i motkama.

Zvanična ruska televizija "RT" objavila je da je prelazna kirgiska vlada dala dozvolu policiji da pucaju na naoružane demonstrante na ulicama ako je potrebno.

Portparolka ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Natalija Timakova, izjavila je da će Rusija ponuditi humanitarnu pomoć i pomoći evakuaciju ranjenih iz Oša, ali da, zasad, neće slati vojnike u Kirgistan, što je juče zatražila prelazna kirgistanska vlada nemoćna da smiri etničko nasilje.

Evropska unija je najavila da će u Kirgistan poslati specijalnog predstavnika za centralnu Aziju Pjera Morela.

Proterani predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev rekao je danas u Minsku da nije umešan u talas etničkog nasilja na jugu zemlje i dodao da su izveštaji o njegovom učešću "sramotne laži" i da se privremena vlada, koja je stupila na dužnost u aprilu, pokazala nesposobnom da smiri nemire.

Krvavo nasilje između Krigiza i manjinskih Uzbeka jača već dva dana u Ošu. Vlada je zbog toga u petak proglasila vanredno stanje u Ošu, a u subotu ga proširila na grad Džalalabad, takođe na jugu Krigizije.

Oš, koji ima 220.000 stanovnika, 1990. godine je bio takođe poprište teškog sukoba Krigiza i Uzbeka, a poginulo je hiljadu ljudi.

Ove godine, u maju, kada su se Kirgizi pobunili u većini gradova, predsednik Kurmankbek Bakijev se sklonio u Oš. Kriza vlade traje od tada.

Krgizija je bila deo Sovjetskog saveza, a nezavisna je od 1991. godine.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online