Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.09.2016.
00:10
B. Božin - Vesti A

Maloletni Sirijac spremao bombe

U četvrtak je saopšteno da je početkom meseca,u izbegličkom smeštaju u naselju Porc, u Kelnu, uhapšen 16-godišnji sirijski izbeglica zbog sumnje da je spremao bombaški napad. Istraga je još na početku, a trebalo bi da razotkrije osobe iz pozadine ovog slučaja koji se ocenjuje kao "pripremanje teškog krivičnog dela protiv države".

Reuters
Nemačka policija osujetila teroristički napad

Maloletni azilant je na internet-četovima pokazao "nedvosmislenu spremnost" da izvede jednu takvu akciju, rekao je na konferenciji za novinare Klaus-Štefan Beker, šef direkcije za kriminal. Iz inostranstva je dobio "konkretna uputstva" kako da napravi bombu, ali i gde bi trebalo da je postavi kako bi ubila što više ljudi.

Upozorenje iz džamije

Policija nije našla konkretne dokaze da je 16-godišnjak obezbedio potrebni materijal za pravljenje bombe, kao ni koji je bio njegov konkretni cilj, ali za njih nema nikakve sumnje da je Sirijac planirao teroristički napad, izjavio je Jirgen Matijes, šef policije u Kelnu.

Osumnjičeni je često bio u kontaktu sa osobom povezanom sa Islamskom državom, mada u Nemačkoj nije stupio u vezu sa islamističkom scenom. Ključno upozorenje na potencijalnog teroristu je stiglo iz krugova Ditib-džamije u Porcu.

Oprez

Prošle nedelje su u pokrajini Šlezvig-Holštajn uhapšena trojica Sirijaca koji su hteli da postanu borci Islamske države. Jedan od njih je obučavan za rukovanje oružjem i eksplozivom. Napadi u Vircburgu i Ansbahu u julu ove godine, takođe idu na konto islamista.

Uhapšeni Sirijac je zajedno sa roditeljima i sestrom pobegao od rata u svojoj zemlji i 4. januara prošle godine stigao u mesto Dilmen, u nemačkoj oblasti Minsterland. Porodica je potom premeštena u izbeglički dom u Kelnu. Tamo je maloletnik prvi put u junu ove godine proveravan od strane policije jer su uprava doma i više azilanata izvestili o njegovom "čudnom ponašanju": jeo je samo voće i prečesto se molio.

Tada je otkriveno nekoliko slika na njegovom mobilnom telefonu koje su bile povezane sa ID, rekao je šef policije.

Ministar zadovoljan

- Bezbednosne službe na saveznom i pokrajinskim nivoima su budne i radije deluju rano nego suviše kasno, rekao je savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer povodom ovog slučaja.

Otac ga brani

Sledeća provera je usledila 2. septembra, kad je Sirijac i uhapšen u sportskoj hali koja je preuređena za privremeni smeštaj oko 200 izbeglica. Policajci su tada našli nove dokaze o njegovoj sve većoj radikalizaciji, koju je Beker nazvao turbo-radikalizacijom. Dečakovo ponašanje se znatno promenilo u roku od tri meseca, potpuno se izolovao i noću je stalno nekuda izlazio.

Prošle nedelje su policiji stigle informacije iz Ditib-džamije da se on već dva meseca redovno satima zadržava u džamiji i pritom koristi mobilni telefon. Otac uhapšenog Sirijca je odbio sve optužbe na račun sina, navodeći da njegov sin nije terorista i da je "sam pravio viceve na račun islamista".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online